17 грудня 2016 р.

Правила вибору шоколаду

Напередодні Дня Святого Миколая, коли дітям (та й дорослим, чого ж там) приємно знаходити під подушкою ласощі, я заміркувалась, а як же ж вибрати якісні смаколики, а саме, якісний шоколад? Отже, сьогодні поговоримо про правила вибору шоколаду.
chocolate.jpg


Як обрати якісний шоколад


  • В першу чергу, упакування повинно бути цілісним, без пошкоджень, а фольга не повинна злипатися з шоколадом чи зовнішньою паперовою оболонкою.
  • Правильний шоколад виготовляється всього з чотирьох інгредієнтів: какао терте, какао масло, молоко (якщо це молочний шоколад) і цукор. Складні і незрозумілі назви інгредієнтів і їх велика кількість повинні насторожити.
  • У складі шоколаду повинен бути не какао-порошок, а какао терте. В порошок можна перемолоти все, що завгодно!
  • Чим менше в шоколаді цукру, тим вища його якість, адже цукор просто "вбиває" наші смакові рецептори. Тому в хорошому шоколаді цукор не буде в складі на першому місці.
  • Ванілін - це бюджетний замінник натуральної ванілі. Якщо на упаковці вказано "ваніль", це означає, що виробник вважає свій товар продуктом преміум-класу. Ціна такої плитки не може бути нижче 50 гривень.
  • Не беріть шоколадки з джемами та іншими начинками, в яких багато цукру, крохмалю та рослинного жиру. Хоча сам шоколад може бути якісним, начинка все зіпсує. Хороша начинка - це цілі горіхи, ягоди і фрукти.
  • Сама плитка має гладку блискучу поверхню рівного кольору, а при розломі чітко видна матовість.
  • При розламуванні плитки чути характерний сухий хрускіт.
  • Справжній шоколад не повинен кришитися. Якщо ж плитка кришиться, липне на зубах, це є вірною ознакою того, що шоколадна суміш була виготовлена на основі кокосового або пальмового масла. До речі, термін зберігання у такого продукту короткий, тому виробники додають до складу ну дуже багато консервантів.
  • Про надлишок рослинних жирів також говорить будь-який неприродний смак - мильний, пластиліновий, "сальний", синтетичний і будь-який неприємний післясмак. Смак і аромат шоколаду безпосередньо залежать від какао-масла, і якщо виробник додав в продукт соняшникову, соєву, бавовняну або пальмову олію, то шоколад стає просто несмачний.
  • Як я вже казала, в "правильному" шоколаді обов'язково присутні какао-масло, какао терте, цукор, і від їх співвідношення залежить смак: чим більше какао тертого, тим більш темним і гірким буде шоколад. Якщо до цих трьох інгредієнтів додати сухе молоко - отримаємо молочний шоколад, якщо в складі немає какао тертого - білий шоколад.
  • Багато хто білий шоколад вважає "неправильним", і виною тому численні фальсифікації. У сучасному кондитерському виробництві використовуються різноманітні продукти, які з вигляду нагадують білий шоколад, але в дійсності складаються тільки з рослинних жирів без додавання какао-продуктів.

А який у вас улюблений шоколад? Як вибираєте цей продукт для себе?


P.S. З Днем Святого Миколая!!!


Цукерки Львівської майстерні шоколаду


8 коментарів:

  1. Я дуже люблю шоколад з Львівської майстерні шоколаду. Сподіваюсь, він там якісний :)
    Ще нещодавно пробувала Міленіум з цедрою апельсину та з карамеллю - дуже смачний.
    А взагалі стараюсь брати найвищий відсоток какао.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж обожнюю ЛМШ! Саме молочний, бо він трохи нагадує мені дубайський Al Nassma з верблюжого молока)

      Видалити
  2. Візьму цей пост у закладки. Шоколад часто купую.))

    ВідповістиВидалити
  3. Я колись любила білий шоколад, а тепер переважно молочний)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я теж колись давно дуже любила білий шоколад Міленіум з цільними горішками. А зараз зовсім спокійно ставлюсь до будь-якого, окрім молочного зі Львівської майстерні))

      Видалити
  4. Полезный пост, спасибо! Больше всего люблю горький черный шоколад ))))

    ВідповістиВидалити