17 березня 2017 р.

Необхідність персонального тренера

Прийшла весна, починають прокльовуватись проліски. Ви думаєте я про погоду та квіточки? Ні-ні! Сьогодні розмова йтиме про тренажерку. А саме про те, чи потрібен персональний тренер у тренажерній залі.
Як вибрати персонального тренера

Отож, з приходом весни багато хто згадує, що літо не за горами та мчить скидати зайве в тренажерку. Саме такі відвідувачі, які приходять тренуватися навесні та кидають цю справу з приходом літа (або ще раніше) й називаються на “качковському” сленгу “пролісками”. Не кажу, що засуджую такі походи набігами. Нема нічого поганого в бажанні виглядати краще. Але кожного року помічаю, як деякі люди необачно кидаються у вир з головою, забувають, наприклад, про техніку безпеки, техніку виконання базових вправ чи грамотну програму тренувань. А це ой як небезпечно! Тому краще в подібних випадках звертатись до послуг персонального тренера.
Необхідність персонального тренера для новачків в залі

Кому потрібен тренер в тренажерному залі

Та не тільки новачками варто звертатись до послуг персонального тренера, щоб вберегтись від травм та уникнути помилок:

  • Не варто займатись самостійно, якщо ви маєте якісь протипоказання чи проблеми зі здоров’ям, або надмірну вагу. Бо саме з урахуванням подібних нюансів грамотний тренер будуватиме вашу програму тренувань.
  • Персональний тренер необхідний, якщо ви маєте певні проблеми з мотивацією або зриви чи систематично пропускаєте заняття.
  • Якщо ви застрягли в плато (було досягнуто певного результату, далі зрушити не можете, а хочеться більшого), тут теж стане у нагоді тренер. Потрібен новий підхід, нова програма, нові вправи чи інша схема тренування.
  • Послугами тренера варто скористатись, якщо ви вирішили виступати на змаганнях.
  • Якщо ви дуже себе жалієте. Професіонал побачить ваш потенціал і дасть змогу йому розкритися на сто відсотків. Та тут я не маю на увазі крайнощі, на кшталт: людина кривавим потом обливається, а горе-тренер галасує: "Ти можеш, ганчірка! Вставай!".
Як вибрати професійного тренера

Багато людей успішно займаються в тренажерці і якісно прогресують без постійного персонального тренера:
  • тренер не потрібен, якщо ви самі тренер або досвідчений бодибілдер, який вивчив своє тіло вздовж і впоперек;
  • вам не потрібен тренер, якщо вам 18 і якість тіла вас поки що не особливо хвилює;
  • ви самі відчуваєте, що він зараз вам просто не потрібен;
  • ви не можете знайти гідного тренера. Краще продовжувати пошуки, ніж займатися з ким попало.

Щодо мене, я починала займатись із особистим тренером (але не зі штату спортзали, до якої ходила), який поставив мені техніку виконання вправ, розписав програму тренувань, консультував з питань харчування. Через півроку я вирушила у “самостійне плавання”. Зараз іноді все ж таки вдаюсь до порад професійного тренера, якому довіряю, бо і плато періодично виникає, і питання з’являються, і взагалі для мотивації. Також, якщо маю якісь питання чи то потребу підстраховки, можу спокійно звернутись до чергових тренерів фітнес-клубу.

На що варто звернути увагу при виборі фітнес-тренера

Як правильно вибрати персонального тренера і який він повинен бути?
Ми визначили, що деяким людям для досягнення результатів просто необхідний помічник у вигляді персонального тренера в залі. Так на що ж важливо звертати увагу?
  1. Наявність вищої профільної освіти. Людина повинна правильно, грамотно висловлюватися, використовуючи певні терміни. Тренер має бути компетентним. Якщо у обраного тренера є відповідна освіта - це величезний плюс. Принаймні, з основами анатомії, фізіології і біомеханіки ця людина знайома. В ідеалі, хороший тренер постійно підвищує кваліфікацію і постійно розвивається.
  2. Зовнішній вигляд. Він повинен добре виглядати, мотивувати своїм прикладом. Звичайно, виглядати як виступаючий спортсмен він не зобов'язаний, але бути підтягнутим і спортивним - так.
  3. Індивідуальний підхід. Тренер повинен працювати з клієнтом індивідуально - підбирати персональні програми тренувань, бути уважним, чітко стежити за технікою виконання вправ, все пояснювати.
  4. Відгуки. Почитайте відгуки перш ніж вирішити, чи будете ви працювати з цією людиною. У гарного тренера повинна бути певна репутація, база клієнтів, які досягли певних результатів. Хороший тренер має свій стиль роботи та особливий підхід до клієнта. Можна обережно розпитати клієнтів залу, що займаються з персональним тренером, чиє тіло і форма Вам подобаються. Якщо тренер хороший, їм пишаються. Можливо, так буде простіше визначитися з вибором.
⠀⠀
Зовсім не обов'язково долучатися до послуг тренера в перший же день в залі. Можна спочатку походити на кардіо, придивитися, хто і як працює з клієнтами. А вдома пошукати про обраних тренерів більше інформації в соціальних мережах.

Коли оберете собі тренера, можна спочатку взяти одноразове пробне заняття. Так буде зрозуміло, чи підходить вам конкретно ця людина, її стиль роботи, чи комфортно з нею спілкуватись та співпрацювати. В ідеалі, з тренером можна завести міцні приятельські стосунки.
як знайти хорошого персонального тренера

Якщо через деякий час при повному виконанні всіх рекомендацій коуча результатів все ж таки не помітно, або самі тренування не в радість, краще обраного тренера поміняти.

Вибір фітнес-тренера - це комплексний і індивідуальний підхід. Тільки з правильно підібраним тренером, якому ви можете довіряти, можна приємно досягати поставлених цілей. А ось робота з непрофесіоналами може обернутися серйозними наслідками.

Розкажіть, чи працювали ви колись під наглядом тренера? Які мали враження? І взагалі, яким, на вашу думку, має бути хороший персональний тренер?