31 березня 2017 р.

Pizza at Home! Улюблені рецепти тіста для піци

Маргарита, Марінара, Пеппероні, Кальзоне… У вас від цих слів не прокидається апетит? Сьогодні піца — це одна з найпопулярніших страв у світі. Існує навіть спеціальний Університет піци Неаполі, уявляєте? А скільки ж є варіацій її приготування! Поділюсь з вами своїм улюбленим рецептом тіста для піци, кількома перевіреними варіантами основи для цієї страви, а також додам шалено-дієтичні варіанти для тих, хто не вживає борошна.
Улюблені рецепти тіста для піци

Улюблений рецепт піци

Найулюбленіша на сьогодні - тонка піца від Lena Lawson - home cook:
- 150 г холодної води
- 250 г борошна
- 7 г сухих дріжджів
- 2 ст.л. оливкової олії
- ½ ч.л. солі
Перемішуємо борошно, дріжджі та сіль. Окремо змішуємо воду з олією і потрошку всипаємо суху суміш: всипали ⅓ - добре перемішали, ще ⅓ - і знову перемішали. Останню ⅓ висипаємо на стіл, викладаємо у неї липке тісто і замішуємо його.
Змащуємо олією, накриваємо і залишаємо приблизно на 1 годину.
Вказану кількість тіста розділяємо на дві частини, тоненько розкочуємо і на 3 хвилинки відправляємо у духовку при 200°С.
Дістаємо корж, змащуємо соусом, викладаємо начинку і випікаємо ще 15 хвилин.
Піца виходить тонкою, хрумкою, але м'якою. Неймовірно смачно! classclassclass
Рецепт тонкої піци

Рецепт товстої основи для піци

Любителям більш товстенької піци можу порадити наступний рецепт (раніше робила тісто саме так). Воно готується дуже швидко, чудово підіймається, а із вказаної кількості інгредієнтів виходить доволі велика піца:
- 2 склянки борошна  
- 1 ст. л. меду
- 2 ст. л. оливкової олії
- 180 мл теплої води
- 2 ч.л. сухих дріжджів
- ½ ч.л. солі
Дріжджі залити водою, додати мед, олію та сіль. Залишити в теплі на 5 хвилин. Додаємо просіяне борошно і замішуємо не липке тісто. Якщо трохи липне, додайте ще кілька столових ложок борошна. Залишаємо тісто в теплі на 20 хвилин.
Таке тісто я не розкочую, а просто розтягую руками прямо на формі. Тісто смачне class

Найхрумкіше тісто для піци

Для любителів дуууже хрумкої основи - рецепт піці з майстер-класу італійської кухні.
Тут головне - пропорція яєць та борошна: 1 яйце на 100 г борошна. І все… Спочатку я подумала, що тут якась помилка. Але ні, все вірно. Наприклад, беремо 2 яйця та 200 г борошна високої якості та добре вимішуємо тісто. Залишаємо у холодильнику на 1 годину. Далі тонесенько розкочуємо, змазуємо томатним соусом, викладаємо будь-яку начинку і на 10-15 хвилин ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів.
Корж виходить дуже тонкий та дуже хрумкий. На любителів.

Дуже білкова “піца” без тіста

Цей рецепт десь три роки тому був у всіх спортивних та зож-”пепе” пабліках. Неодноразово і я готувала такий варіант. З піцою воно схоже тільки зовні, але смакує дуже добре і дійсно є високобілковою та дієтичною стравою.

Основою такої “піци” є куряче м’ясо: куряче філе подрібнити, додати яйце (пропорція: на 500 г філе - 1 яйце), сіль, перець та бажані спеції (орегано, базилік).
Форму або пергамент трохи змастити маслом, викласти рівним шаром нашу "основу" і поставити в духовку на 20 хвилин. Якщо “тісто” липне до рук, змочіть їх у холодній воді.
Дієтичний рецепт піци без тіста, на основі курячого філе
У цей час можна готувати соус та начинку.
Для соусу: подрібнені помідори (без шкірки), сухий базилік, часник та томатну пасту проварити 10-15 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Зайва волога випариться, а соус загусне. Також можна використовувати соус на основі томатної пасти, нежирної сметани або йогурту, із додаванням гірчиці та часнику.
Для начинки я часто використовувала нежирний твердий сир, фету, броколі, печериці, томати, болгарський перець, базилік, червону цибулю.

Змастити піцу соусом, викласти начинку і знову відправити в духовку хвилин на 15. Смачно як в холодному виді, так і в гарячому.

“Піца” із кучерявої капусти

Ну і зовсім шалений варіант (таким я теж бавилась), де основою “піци” є цвітна капуста:
- 600 г кучерявої капусти
- 125 г твердого сиру
- 2 яйця
- приправи для піци (сухий орегано, базилік, розмарин)
- сухий часник (гранульований)
- сіль
Цвітну капусту розбираємо на вилки і кладемо в блендер або комбайн, де подрібнюємо її до стану дрібної крупи або рису. Перекладаємо в посуд для СВЧ, накриваємо кришкою і ставимо у мікрохвильовку на 8 хвилин при максимальній потужності.
Напівготову капусту змішуємо з тертим сиром і яйцями, заправляємо і розподіляємо по формі (тільки не дуже тонко, а то зламається, шар приблизно 1 см). Ставимо в розігріту до 220-240 градусів духовку на 15 хвилин.
Піца з основою із цвітної (кучерявої) капусти
Охолоджуємо нашу основу для твердості. Викладаємо начинку (у мене це, зазвичай, були помідори, перець та моцарела). Ставимо знову в духовку (бажано під верхній гриль) буквально на 5 хвилин.

Піца від Джеймі Олівера

Ну і на додаток домашня піца за рецептом Джеймі Олівера. Я ще таку не робила, але варіант цікавий і швидкий:


А яку піцу ви любите найбільше? Чи готуєте її вдома?