18 лютого 2018 р.

14 порад як пережити важкі часи

Існує безліч мотиваційних статей із різними порадами, як пережити важкі часи. Досить велика кількість подібної інформації була збережена й у мене в Pocket (це зручний сервіс для відкладеного читання). Я цю інформацію гарненько відфільтрувала та найважливіші рекомендації зібрала разом. Вони можуть стати в нагоді та послужити хорошими нагадуваннями, коли щось відбувається зовсім не так, як треба.
14 порад як пережити важкі часи

1. Біль є частиною розвитку


Люди часто не починають рухатись вперед, аж поки обставини не змусять цього зробити. Коли переживаєте важкі часи, починайте рухатись від того, що викликає дискомфорт або завдає біль. Це частина нашого саморозвитку.

Біль є частиною розвитку

Кроком вперед є навіть невеличка боротьба. Якщо збираєтеся щось змінити, треба йти до кінця, бо в іншому випадку й починати не варто. Можливо, треба буде вийти зі звичної зони комфорту та втратити на деякий час стабільність. Але це є тестом на витримку, на те, чи справді ми прагнемо досягти своєї мети.

Завжди продовжуйте рухатись та зростати. Все буде добре. Можливо не прямо зараз, але врешті решт все буде.

2. Проблема є справжньою проблемою тоді, коли ми її так визначаємо


Якщо ми сприймаємо щось як проблему, наші думки та емоції стають негативними. Замисліться краще над тим, які саме життєві уроки можна отримати з цієї ситуації. Змініть фокус і проблема перестане бути проблемою і перетвориться на задачу, яку треба вирішити.

Проблема є справжньою проблемою тоді, коли ми її так визначаємо

І взагалі, не варто боятися проблем, бо вони в жодному разі не характеризує нашу особистість. Особистість визначає тим, яка відбувається реакція на проблеми і як вони вирішуються.

3. Цінуйте уроки, отримані з помилок


Помилки - це абсолютно нормальне явище, це шлях до росту, розвитку та прогресу. Якщо ми не помиляємося, то, певно, не сильно й намагаємося щось зробити та чогось досягти. Без помилок ми не вчимося. Треба вчитися позбавлятися від страху помилятись (який, здебільшого, був посіяний нам в голову ще в школі завдяки системі освіти. Детальніше про це можна прочитати в моєму огляді книги "Гнучка свідомість" від професора Керол Двек).

Цінуйте уроки, отримані з помилок

Ризикніть, помиліться, програйте, впадіть, а потім підніміться, зробіть висновки і починайте знову. Варто дійсно цінувати таку можливість чомусь навчитись, зрозуміти та виправити помилки. Наступна помилка, яку ми дуже боїмося зробити, може привести до найбільшого досягнення в житті, бо до успіху здебільшого веде дуже звивиста стежка з падіннями та помилками.

4. Давайте шанс власним ідеями та мріям


Щасливі шанси, насправді, випадають в житті доволі рідко, тому ми самі повинні їх створювати. Рідко хто буває впевнений, що його ідея стовідстоково спрацює. Впевненим можна бути в тому, що жодна ідея точно не працюватиме, якщо зовсім нічого не робити для її реалізації.

Давайте шанс власним ідеями та мріям

Наші мрії та ідеї більшою мірою гідні того, щоб втілювати їх у життя. Неважливо, який буде результат: успіх або черговий життєвий урок. Ми виграємо в будь-якому випадку.

5. Все може і буде змінюватися, бо ніщо не триватиме вічно


Навіть найдовша злива колись закінчується, а після темної ночі наступає світлий ранок. Все в житті є тимчасовим. "Все проходить. І це теж пройде". Ця дуже мудра фраза була викарбувана на кільці царя Соломона.

Все може і буде змінюватися, бо ніщо не триватиме вічно

Коли ми опинились в поганій ситуації, часто здається, що жодного виходу із неї немає і нічого вже ніколи точно не зміниться. Відмовляйтесь від поганої звички думати, що все лишатиметься так назавжди, адже ніщо не є вічним. Але будьте готові докласти певних зусиль, щоб почати змінювати ситуацію.

6. Цінуйте поточний момент


Якщо прямо зараз все добре, треба насолоджуватись, бо це не триватиме завжди. Так само, коли все погано, не варто дуже сильно переживати, бо це теж не буде тривати вічно. Навіть коли в житті виникають труднощі, це зовсім не означає, що ми не можемо посміхатись.

Цінуйте своє “зараз”, адже ця мить ніколи знову не повториться. Кожний момент життя має щось цінне, щось особливе. Все перетворюється на спогади. Колись ми, можливо, будемо сумувати за тим, що сьогодні не вважаємо занадто щасливими.

Цінуйте поточний момент

Вчимося жити зараз, не думати постійно, які ж великі речі ми зробимо в майбутньому і не переживати через те, що зробили або не зробили в минулому.

7. Негативність інших людей не є Вашою проблемою


Коли стикаєтесь із грубою поведінкою або з негативним сприйняттям себе іншими людьми, пам'ятайте, що це ніяк, абсолютно ніяк не характеризує вас. Це характеризує тільки ту людину, яка допускає таку негативну поведінку. Люди рідко роблять щось саме через вас. Вони роблять це через себе.

Негативність інших людей не є Вашою проблемою

Відмовтесь від менталітету та ролі жертви. Ми можемо бути жертвою лише своїх власних думок, слів або дій.

8. Зосередьтеся на тому, що можете контролювати


Страждання виникають лише тоді, коли ми відмовляємось приймати те, що відбувається або вже сталось. Якщо ми можемо щось змінити, ми маємо вжити певні заходів. Коли зміни неможливі, ми можемо або відпустити негатив та достойно прийняти ситуацію, або пристрасно та захоплено страждати.

Ми не в змозі взяти під контроль все, що відбувається з нами. Але тільки ми самі відповідаємо за свої реакції, тобто ми можемо контролювати свою реакцію на події. Будь-яке життя складається як з позитивних, так і з негативних моментів. І від того, на чому саме ми концентруємося, залежить наше щастя.

Зосередьтеся на тому, що можете контролювати

Ми не можемо змінити абсолютно все, але завжди можемо на щось впливати. Витрата енергії, емоцій та часу на те, що знаходиться поза нашим контролем, - найкращий спосіб розчаруватись та відчути повне безсилля. Краще направляти свої ресурси тільки на те, що можна змінити.

9. "Все буде правильно, на цьому побудований світ!"


Коли ми не отримали те, чого бажали, це означає, що життя готує нам щось набагато краще та більш підходяще. У це іноді дуже важко повірити. Але зазвичай, коли ми озираємося назад, то розуміємо, що потрібні речі відбувались саме після того, коли щось не виходило. Наприклад, робота, яку ми колись не отримали, можливо, віддалила би нас від родини на відміну від тієї, яку ми знайшли в результаті трохи пізніше.

Все буде правильно, на цьому побудований світ!

Все відбувається саме так, як і має бути. Через деякий час, певні когнітивні процеси нашої психіки допомагають сприймати такі "невдачі" в більш позитивному світлі, як якийсь "щасливий випадок". Це щось на зразок психологічної імунної системи.

10. Помічайте красу маленьких речей


Щастя можна знайти навіть в невеликих моментах та маленьких деталях, у незначних, на перший погляд, речах, які відбуваються з нами постійно. Наприклад, горнятко запашної кави вранці, щастя розділити смачний сніданок з тими, кого любите, радість та щастя тримати за руку свого партнера. Коли починаєте помічати такі маленькі задоволення, життя стає набагато приємнішим.

Помічайте красу маленьких речей

11. Подяка


У важкі часи найголовніше - це не забувати про все те, що у нас є. Якщо ми не лягаємо спати голодними, не ночуємо на вулиці, маємо вибір, що вдягати, маємо необмежений доступ до чистої питної води, доступ в інтернет, ми можемо читати, - ми багаті. Адже є люди, які цього справді позбавлені.

Вдячність за все, що ми маємо

Концентруйтесь не на тому, чого вам не вистачає, а на тому, що ви вже маєте. Влаштовуйте невелику практику подяки щоранку, адже завжди можна знайти те, за що потрібно бути вдячним. Незалежно від того, наскільки добре нам чи зле, ми повинні прокидаючись кожного ранку, дякувати за своє життя, адже в цей самий момент хтось відчайдушно за нього бореться.

Насолоджуйтесь тим, що маєте та отримуйте від цього справжнє задоволення.

12. Страх - це ілюзія


Будьте вдячні своїм страхам. Страх може стати прекрасним вчителем, адже його подолання наближає нас до перемоги. Пам’ятайте, що для подолання страху необхідна не стільки залізна воля, а скільки практика. Багато практики.

Страх - це ілюзія

13. Змагайтесь з собою вчорашнім


Можна надихатись прикладами інших людей, вчитися чомусь у них, але ніколи не варто змагатись із ними. Це марна трата енергії та часу. Змагайтесь постійно лише з минулою версією себе, щоб стати краще і перевершити свої власні рекорди. Тільки подібне змагання справді приносить велику користь.

Змагайтесь з собою вчорашнім

14. Приймайте недосконалості


Досконалість не є синонімом найкращого. Великим випробуванням для людини, яка прагне поліпшити себе та весь світ навколо, є необхідність сприймати деякі речі такими, які вони є. Не завжди потрібно все підганяти під ідеальні параметри. Це не означає, що треба відмовлятись від будь-яких змін та погоджуватись на щось посереднє. Ні. Але інколи варто приймати речі, навіть коли вони неідеальні.

інколи варто приймати речі навіть коли вони неідеальні

Всі ми переживали важкі часи і всі вижили. Секрет того, щоб справлятися з ними легше полягає в зміні свого ставлення до подій, що відбуваються. Сподіваюсь, ці 14 порад про те, як пережити важкі часи, замотивують й вас не занепадати духом і трішки переглянути своє ставлення до життя.

14 порад про те, як пережити важкі часи