Бажаєте нових та смачних рецептів приготування курки? Тоді запрошую до сьогоднішнього посту, бо зараз я поділюсь неймовірно цікавими та простими рецептами, які підгледіла на канадському ютуб-каналі The Domestic Geek. Рецепти приготування курячого філе та інших частин курки в блозі вже були, але завжди хочеться чогось новенького, смачненького, а головне - щоб часу багато не забирало.
Чарівна дівчина Сара Лін Коукон (Sara Lynn Cauchon), більш відома як The Domestic Geek, не є професійним кухарем, але вважає смачну та корисну їжу своєю пристрастю. Канал The Domestic Geek був запущений в квітні 2014. Сьогодні тут можна знайти дуже багато оригінальних рецептів. Про цей канал я вже згадувала у своїх весняних фаворитах минулого року, коли відкрила для себе бананові панкейки.
Зауважу, що ще не все з цих рецептів я встигла спробувати. Але тут зібрала найбільш цікаві та оригінальні, на мій погляд, рецепти страв з курки. Ну що, побігли на кухню?
Почну з рецептів, які Сара відносить до категорії Quick & Simple Chicken Recipes.
Зауважу, що ще не все з цих рецептів я встигла спробувати. Але тут зібрала найбільш цікаві та оригінальні, на мій погляд, рецепти страв з курки. Ну що, побігли на кухню?
Почну з рецептів, які Сара відносить до категорії Quick & Simple Chicken Recipes.
1. Медово-лаймова курка / Honey Lime Chicken
- 5 курячих гомілок,
- 1 ст.л. рослинної олії,
- сік з 3 лаймів (думаю, можна замінити на лимон),
- 60 мл соєвого соусу (або 4 ст.л.)*,
- 60 г меду (або 4 ст.л.)*,
- 2 зубчики часнику,
- 1 чайна ложка свіжого тертого імбиру,
- сіль та мелений чорний перець
- Приправити курку сіллю та перцем.
- Нагріти олію в сковороді, додати курку та обсмажувати до золотаво-коричневого кольору з усіх сторін (хвилин 8-10).
- Зніміть курку зі сковороди та відкладіть поки що в сторону.
- Зменшить вогонь і в ту ж сковорідку додайте лаймовий сік, соєвий соус і мед, часник та імбир. Дочекайтесь бульбашок і поверніть курку на пательню.
- Накрийте кришкою та продовжуйте готувати ще хвилин 10. Не забудьте кілька разів перевернути гомілки.
- Подавати зі свіжою кінзою та ломтиками лайму.
2. Запечена курка Капрезе / Caprese Chicken Bake
- 4 курячих філе,
- 2 ст.л. рослинної олії,
- 1 маленька цибуля, нарізана кубиками,
- 2 зубчики часнику,
- 2 чашки помідорів черрі,
- 1 ст.л. італійської приправи (ой, правильно казати італійських прянощів. Чому? Шукайте відповідь ось тут),
- 3 ст.л. бальзамічного оцту,
- 3 ст.л. нарізаного базиліка,
- ½ чашки нарізаної моцарелли,
- сіль та мелений чорний перець.
- Розігріти духовку до 200°С.
- Приправити курку сіллю та перцем за смаком.
- Прогрійте 1 столову ложку олії в великій сковороді. Сковорідку треба взяти ту, яку можна використовувати й в духовці.
- Підсмажуйте до золотистого кольору (6-8 хвилин). Переверніть філе і продовжуйте підсмажувати ще 4-6 хвилин. Перекладіть філе на тарілку та відкладіть в сторону.
- Додайте ще одну столову ложку олії та підсмажте цибулю 2-3 хвилини, доки вона не стане прозорою.
- Додайте помідори та часник, готуйте 2-3 хвилини.
- Приправте сіллю, перцем та італійською сумішшю трав. Додайте бальзамічний оцет, базилік і добре перемішайте.
- Поверніть філе на пательню і викладіть поверх нього моцареллу.
- Запікайте в духовці 7-10 хвилин.
3. Курячі пальчики у мигдальному паніруванні / Almond Ranch Chicken Fingers
- 4 курячих філе, нарізаних смужками,
- 2 чашки змеленого мигдалю (тут, думаю, можна використати будь-яке панірування за вашим смаком: сухарики або, наприклад, борошно з перемеленого пшона, змішане з тертим сиром типу пармезан т.ін.)*,
- 2 ст.л. сушеного часнику,
- 2 ст.л. сушеної петрушки,
- 1 ст.л. цибулевого порошку,
- 1 ст.л. сушеної зеленої цибулі,
- 1 ст.л. сухого кропу,
- 3 яйця,
- сіль та мелений чорний перець.
- Розігрійте духовку до 190°С.
- У великій мисці змішайте разом обране панірування з сушеними травами, сіллю та перцем.
- Кожну курячу смужку обмокніть у збиті яйця, а потім обваляйте в паніруванні.
- Викладайте на деко з пергаментом та запікайте до золотавого кольору, приблизно 20 хвилин. Але не забувайте перевіряти під час запікання, можливо знадобиться менше часу!
- Подається страва з соусом для барбекю. Також готові курячі пальчики можна заморожувати.
Ще одна варіація Chicken Fingers - Healthy Chicken Fingers with Honey Mustard Sauce, тобто
4. Курячі пальчики з медово-гірчичним соусом
- 4 курячі грудки, нарізані смужками,
- 3/4 чашки борошна,
- 3 ст.л. улюблених прянощів, сіль та перець,
- 3 яйця,
- 2 чашки вареної та охолодженої кіноа (замість панірувальних сухарів).
- Підігріти духовку до 190°С.
- У широкій мисці змішайте борошно та прянощі. В іншій - розмішайте яйця.
- Для панірування курки злегка зануріть її в суміш із борошном, потім у збиті яйця, а потім ретельно обваляйте в кіноа.
- Викладайте на великий аркуш для випічки із пергаментом та запікайте 20-30 хвилин. Не забудьте один раз перевернути курку на інший бік.
Для гірчичного соусу змішайте наступні компоненти:
- 1/4 чашки меду,
- 1/4 чашки діжонської гірчиці,
- 2 ст.л. грецького йогурту,
- лимонний сік за смаком,
- сіль і перець.
На вечерю можна приготувати лимонну курку з рисом, Stir Fry у медово-часниковому соусі або курячі стегна з грибним соусом.
5. Лимонна курка з рисом / Lemon Pepper Chicken and Rice
- 3-4 курячих філе,
- 1 ст.л. лимонного перцю (або цедра одного лимону, ½ ч.л. часникового порошку, сіль і перець за смаком),
- ½ чашки цибулі, дрібно нарізаної кубиками,
- 2 зубчики часнику,
- 1 чашка рису,
- 2 ¼ чашки курячого бульйону*,
- 1 чашка спаржі (або броколі, або шпинат, або щось подібне за вашим смаком),
- 1 ст.л. петрушки та нарізаний лимон для подачі,
- олія,
- сіль і перець за смаком.
- У великій сковороді розігрійте олію.
- Приправте філе лимонним перцем за смаком та обережно покладіть на гарячу сковороду.
- Обсмажуйте до золотаво-коричневого кольору з обох боків, але не готуйте до кінця. Вийміть курку зі сковорідки та поки що відкладіть її.
- На ту ж саму сковорідку додайте цибулю та обсмажуйте 2-3 хвилини доки вона не пом'якшиться.
- Додайте часник і готуйте до виникнення аромату близько 20-30 секунд.
- Додайте рис, курячий бульйон і залишки лимонного перцю, сіль, перець та добре перемішайте.
- Як тільки рідина закипить, знизьте вогонь та накрийте кришкою на 6-8 хвилин.
- Додайте спаржу, перемішайте і поверніть куряче філе на пательню, додавши зверху кружечки лимону.
- Накрийте кришкою та готуйте ще 10-12 хвилин, доки курка не буде готова, а рідина повністю не поглинеться.
- Подавати з петрушкою.
6. Курячі стегна з грибним соусом / Chicken Thighs with Mushroom & Onion Gravy
- 4 курячих стегна (можна зробити більш дієтично - взяти курячу грудку або філе),
- 1 чашка нарізаних грибів,
- ½ чашки цибулі, нарізаної дрібним кубиком,
- 1 подрібнений зубчик часнику,
- 1 ч.л. нарізаного розмарину,
- 1 ч.л. чебрецю,
- 1 ст.л. борошна,
- ¾-1 чашка курячого бульйону,
- 1 ст.л. нарізаної петрушки для подачі,
- олія,
- сіль і перець.
- У великій сковороді розігрійте олію та покладіть стегенця шкіркою вниз, посоліть та поперчіть. Можна додати трохи чебрецю.
- Готуйте до золотистого-коричневого кольору.
- Переверніть стегна, додайте й на цей бік сіль, перець та чебрець. Видаліть курку з сковороди та відкладіть.
- В ту ж саму сковорідку додайте цибулю та гриби і готуйте 3-4 хвилини, поки вони не пом'якшаться і не почнуть ставати більш коричневого кольору.
- Додайте часник та трави, що залишились. Перемішайте, додайте борошно і готуйте ще одну хвилину.
- Повільно залийте курячий бульйон і добре перемішайте. Додайте сіль та перець за смаком і поверніть напівготову курку у соус, шкіркою догори.
- Зменшуйте вогонь та готуйте ще хвилин 5, або доки курка не буде повністю готова.
7. Курка Stir Fry у медово-часниковому соусі / Honey Garlic Chicken Stir Fry
Stir Fry - це спосіб приготування смажених страв, поширений на Далекому Сході. Це таке “смаження з перемішуванням”, коли за короткий час їжа готується на сильному вогні з одночасним інтенсивним перемішуванням.
Для медового соусу з часником нам потрібно ретельно змішати наступні інгредієнти разом:
Для медового соусу з часником нам потрібно ретельно змішати наступні інгредієнти разом:
- 4 зубчики часнику,
- 3 ст.л. соєвого соусу,
- ¾ чашки курячого бульйону,
- 3 ст.л. меду,
- 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю.
- 2 курячих філе, нарізаних кубиками,
- 1 чашка броколі,
- 2 нарізаних слайсами моркви,
- ½ чашка цибулі, нарізаної півкільцями,
- олія,
- сіль і перець за смаком.
- У великій сковороді розігрійте олію, додайте філе, приправте сіллю та перцем.
- Готуйте, помішуючи, доки шматочки курки майже не будуть готові.
- Додайте моркву та цибулю і готуйте 2-3 хвилини.
- Додайте броколі, залийте соусом і добре перемішайте. Накрийте кришкою та готуйте ще 2-3 хвилини, доки броколі не будуть готові.
- Готову страву можна прикрасити чорним кунжутом.
8. Апельсинова курка Stir Fry / Orange Chicken Stir Fry
- сік та цедра з 1 великого апельсина,
- 1 подрібнений зубчик часнику,
- 1/2 ст.л. тертого імбиру,
- 3 ст.л. соєвого соусу,
- 2 ст. л. меду,
- 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю,
- 1 ст.л. рослинної олії,
- 2 курячих філе, нарізаних невеликим кубиком,
- тонко нарізаний перець різних кольорів.
- У невеликій мисці змішайте апельсиновий сік, цедру, часник, імбир, соєвий соус, мед і кукурудзяний крохмаль. Добре розмішайте.
- У великій сковороді нагрійте олію, додайте курку та готуйте помішуючи 4-6, доки вона не побілішає.
- Додати перець та готуйте 2 хвилини.
- Влийте апельсиновий соус і готуйте ще 3-4 хвилини.
- Подавати з рисом або кіноа, прикрасивши зверху насінням кунжуту та зеленою цибулею.
Ще трошки Quick & Easy Dinner Ideas
9.Тайська курка з рисом / Thai Curry Chicken & Rice
- 3 курячі четвертини, розділені на стегна та гомілки,
- сіль з перцем,
- 1 ст.л. олії,
- 1 тонко нарізаний червоний перець,
- 2 середні моркви, нарізані тонкими смужками, наче спагетті,
- 1-2 столові ложки червоної каррі-пасти (думаю, можна спробувати замінити на томатну пасту, додавши до неї приправу каррі),
- 1 подрібнений зубчик часнику,
- 1 ч.л. тертого імбиру,
- 2 чашки рису,
- ½ чашки кокосового молока (можна замінити на щось більш доступне у нас, головне, щоб смак вийшов вершковим),
- 900 мл курячого бульйону.
- Приправити четвертини сіллю та перцем за смаком.
- Нагрійте олію у великій сковороді, викладіть курку та готуйте приблизно по 5-6 хвилин з кожного боку.
- Перемістіть обсмажену курку на тарілку та відкладіть її.
- Додайте перець і моркву в ту ж саму сковорідку. Готуйте, помішуючи, близько 3 хвилин.
- Додайте часник та імбир, а також каррі-пасту. Готуйте, постійно помішуючи, близько 1 хвилини.
- Додайте рис, курячий бульйон, кокосове молоко. Приправте сіллю та перцем, добре перемішайте та доведіть до кипіння.
- Поверніть курку на пательню, закрийте кришкою та зменшить вогонь. Продовжуйте готувати доки всмоктується рідина, а курка доходить до готовності (15-20 хвилин).
10. Смажена курка з часником та вершковим соусом / Roasted Garlic Chicken with Creamy Asiago Sauce
- 4 курячих філе,
- сіль і перець,
- 2 ст.л. олії,
- 1 маленька цибуля, нарізана кубиками,
- 2 ст.л. борошна,
- 1,5 чашки курячого бульйону,
- 2 ч.л. дрібно нарізаного листя розмарину,
- 1/2 чашки напівтвердого сиру.
- Приправити філе сіллю та перцем за смаком.
- Нагріти 1 ст.л. олії в великій сковороді, викласти курку і готувати приблизно по 4-5 хвилин з кожного боку. Перемістіть обсмажене філе на окрему тарілку.
- Зменшить вогонь до середнього, додайте ще одну столову ложку олії та цибулю.
- Обсмажуйте цибулю приблизно 2-3 хвилин.
- Всипте борошно та готуйте, помішуючи, приблизно на 1 хвилину.
- Повільно додайте бульйон та продовжуйте помішувати ще 1-2 хвилини.
- Додайте розмарин та натертий сир. Ретельно перемішайте.
- Поверніть курку, занурте її в соус, накрийте кришкою. Тушкуйте ще приблизно 6 хвилин до повної готовності курячого філе.
11. Курка з пастою /One Pot Chicken Parmesan
- 1 ст.л. оливкової олії,
- 4 курячих філе,
- сіль і перець,
- 1 маленька цибуля, дрібно нарізана кубиками,
- 1 подрібнений зубчик часнику,
- 450 г пасти пенне,
- 2,5 чашки курячого бульйону,
- різані помідори у власному соку,
- 1 ст.л. італійської приправи,
- 4 чашки нарізаного шпинату,
- 1 чашка натертого сиру моцарелла.
- Нагрійте олію у великій сковороді, додайте філе та обсмажуйте приблизно 3-4 хвилини з кожного боку. Зніміть філе зі сковорідки та відкладіть в сторону.
- В ту ж саму сковорідку додати цибулю, підсмажувати її приблизно 3 хвилини, до м’якості. Додайте часник і готуйте ще 30 секунд.
- Додати рідину: курячий бульйон, порізані помідори у власному соку. Потім туди ж додавайте пасту та італійські приправи. Доведіть до кипіння, зменшить вогонь, накрийте кришкою та готуйте 15 хвилин, перемішуючи кожні 3-4 хвилини, щоб макарони не прилипали до дна пательні.
- Тим часом підігрійте духовку до 200°С.
- Додайте шпинат до пасти та поверніть курку на пательню.
- Зверху курки покладіть моцареллу та запікайте все це в духовці приблизно 10-15 хвилин.
Наступну страву можна заготовити заздалегідь, заморозити, а потім запікати перед самою подачею. Зручно!
12.Запіканка з перцем / Stuffed Pepper Casserole
- 450 г фаршу з індички або курки,
- 1 цибуля, нарізана дрібним кубиком,
- 3-4 нарізаних перців,
- 3 подрібнених зубчики часнику,
- 1 ч.л. копченої паприки,
- 1 чашка рису,
- нарізані помідори у власному соку,
- 1 ½ чашки курячого бульйону,
- натертий сир,
- олія,
- сіль і перець за смаком.
- У великій сковороді розігріти олію та обсмажити цибулю з перцем до м’якості.
- Додати фарш і готувати 5 хвилин, доки м’ясо не змінить колір.
- Додати часник, копчену паприку, сіль з перцем, всипати рис.
- Додати бульйон та помідори. Довести до кипіння, знизити вогонь та готувати, доки рідина не поглинеться, а рис буде готовий.
- Перемістіть страву у форму для запікання, посипати сиром, накрити фольгою і можна відправляти у морозилку.
- Готувати в духовці за температурою 190°С. Якщо не встигаєте розморозити, то спочатку запікайте під фольгою 30 хвилин, потім зніміть її і готуйте ще хвилин 15. Якщо ж запікаєте одразу, або є можливість розморозити заготовку, то час запікання становить 20-25 хвилин.
13. Запечені курячі стегна з картоплею / Baked Chicken Thighs
- 8 курячих стегон, без кісток та без шкіри,
- 3 картоплі, нарізані шматочками,
- ½ червоної цибулі,
- 1 склянка помідорів черрі,
- 1 ч.л. сушеного часнику,
- 1 ч.л. орегано,
- 2 ст.л. червоного винного оцту,
- олія,
- сіль і перець за смаком.
- У велику форму для запікання викладіть картоплю, трошки збризніть її олією та червоним винним оцтом, притрусіть сіллю, перцем та часниковим порошком з орегано. Перемішайте.
- Вкладіть червону цибулю та томати.
- Верхній шар - курка. Приправте її часником, сіллю та перцем з орегано.
- Запікати за температурою 190°С до готовності курки (приблизно 35-40 хвилин).
Ну і на додачу - 5 легких маринадів для курячого філе / 5 EASY Chicken Marinades:
Можливо, щось з цих рецептів надихне вас на експерименти із куркою, або просто стане смачною ідеєю наступної вечері.
Enjoy!