22 лютого 2018 р.

13 рецептів оригінальних страв з курки

Бажаєте нових та смачних рецептів приготування курки? Тоді запрошую до сьогоднішнього посту, бо зараз я поділюсь неймовірно цікавими та простими рецептами, які підгледіла на канадському ютуб-каналі The Domestic Geek. Рецепти приготування курячого філе та інших частин курки в блозі вже були, але завжди хочеться чогось новенького, смачненького, а головне - щоб часу багато не забирало.

13 рецептів оригінальних страв з курки

Чарівна дівчина Сара Лін Коукон (Sara Lynn Cauchon), більш відома як The Domestic Geek, не є професійним кухарем, але вважає смачну та корисну їжу своєю пристрастю. Канал The Domestic Geek був запущений в квітні 2014. Сьогодні тут можна знайти дуже багато оригінальних рецептів. Про цей канал я вже згадувала у своїх весняних фаворитах минулого року, коли відкрила для себе бананові панкейки.

Sara Lynn Cauchon, більш відома як The Domestic Geek

Зауважу, що ще не все з цих рецептів я встигла спробувати. Але тут зібрала найбільш цікаві та оригінальні, на мій погляд, рецепти страв з курки. Ну що, побігли на кухню?

Почну з рецептів, які Сара відносить до категорії Quick & Simple Chicken Recipes.

1. Медово-лаймова курка / Honey Lime Chicken


Медово-лаймова курка
  • 5 курячих гомілок,
  • 1 ст.л. рослинної олії,
  • сік з 3 лаймів (думаю, можна замінити на лимон),
  • 60 мл соєвого соусу (або 4 ст.л.)*,
  • 60 г меду (або 4 ст.л.)*,
  • 2 зубчики часнику,
  • 1 чайна ложка свіжого тертого імбиру,
  • сіль та мелений чорний перець
*в оригінальних рецептах Сара дає пропорції інгредієнтів в американській системі (унції, чашки). Я перевела їх у метричну, наприклад, ¼ чашки - це 4 ст.л.:

Метрична та американська система мір
  1. Приправити курку сіллю та перцем.
  2. Нагріти олію в сковороді, додати курку та обсмажувати до золотаво-коричневого кольору з усіх сторін (хвилин 8-10).
  3. Зніміть курку зі сковороди та відкладіть поки що в сторону.
  4. Зменшить вогонь і в ту ж сковорідку додайте лаймовий сік, соєвий соус і мед, часник та імбир. Дочекайтесь бульбашок і поверніть курку на пательню.
  5. Накрийте кришкою та продовжуйте готувати ще хвилин 10. Не забудьте кілька разів перевернути гомілки.
  6. Подавати зі свіжою кінзою та ломтиками лайму.

2. Запечена курка Капрезе / Caprese Chicken Bake


  • 4 курячих філе,
  • 2 ст.л. рослинної олії,
  • 1 маленька цибуля, нарізана кубиками,
  • 2 зубчики часнику,
  • 2 чашки помідорів черрі,
  • 1 ст.л. італійської приправи (ой, правильно казати італійських прянощів. Чому? Шукайте відповідь ось тут),
  • 3 ст.л. бальзамічного оцту,
  • 3 ст.л. нарізаного базиліка,
  • ½ чашки нарізаної моцарелли,
  • сіль та мелений чорний перець.
*1 американська чашка = 236 мл

Запечена курка Капрезе
  1. Розігріти духовку до 200°С.
  2. Приправити курку сіллю та перцем за смаком.
  3. Прогрійте 1 столову ложку олії в великій сковороді. Сковорідку треба взяти ту, яку можна використовувати й в духовці.
  4. Підсмажуйте до золотистого кольору (6-8 хвилин). Переверніть філе і продовжуйте підсмажувати ще 4-6 хвилин. Перекладіть філе на тарілку та відкладіть в сторону.
  5. Додайте ще одну столову ложку олії та підсмажте цибулю 2-3 хвилини, доки вона не стане прозорою.
  6. Додайте помідори та часник, готуйте 2-3 хвилини.
  7. Приправте сіллю, перцем та італійською сумішшю трав. Додайте бальзамічний оцет, базилік і добре перемішайте.
  8. Поверніть філе на пательню і викладіть поверх нього моцареллу.
  9. Запікайте в духовці 7-10 хвилин.


3. Курячі пальчики у мигдальному паніруванні / Almond Ranch Chicken Fingers


  • 4 курячих філе, нарізаних смужками,
  • 2 чашки змеленого мигдалю (тут, думаю, можна використати будь-яке панірування за вашим смаком: сухарики або, наприклад, борошно з перемеленого пшона, змішане з тертим сиром типу пармезан т.ін.)*,
  • 2 ст.л. сушеного часнику,
  • 2 ст.л. сушеної петрушки,
  • 1 ст.л. цибулевого порошку,
  • 1 ст.л. сушеної зеленої цибулі,
  • 1 ст.л. сухого кропу,
  • 3 яйця,
  • сіль та мелений чорний перець.
Курячі пальчики у мигдальному паніруванні

  1. Розігрійте духовку до 190°С.
  2. У великій мисці змішайте разом обране панірування з сушеними травами, сіллю та перцем.
  3. Кожну курячу смужку обмокніть у збиті яйця, а потім обваляйте в паніруванні.
  4. Викладайте на деко з пергаментом та запікайте до золотавого кольору, приблизно 20 хвилин. Але не забувайте перевіряти під час запікання, можливо знадобиться менше часу!
  5. Подається страва з соусом для барбекю. Також готові курячі пальчики можна заморожувати.


Ще одна варіація Chicken Fingers - Healthy Chicken Fingers with Honey Mustard Sauce, тобто

4. Курячі пальчики з медово-гірчичним соусом


  • 4 курячі грудки, нарізані смужками,
  • 3/4 чашки борошна,
  • 3 ст.л. улюблених прянощів, сіль та перець,
  • 3 яйця,
  • 2 чашки вареної та охолодженої кіноа (замість панірувальних сухарів).

Курячі пальчики з медово-гірчичним соусом
  1. Підігріти духовку до 190°С.
  2. У широкій мисці змішайте борошно та прянощі. В іншій - розмішайте яйця.
  3. Для панірування курки злегка зануріть її в суміш із борошном, потім у збиті яйця, а потім ретельно обваляйте в кіноа.
  4. Викладайте на великий аркуш для випічки із пергаментом та запікайте 20-30 хвилин. Не забудьте один раз перевернути курку на інший бік.


Для гірчичного соусу змішайте наступні компоненти:
  • 1/4 чашки меду,
  • 1/4 чашки діжонської гірчиці,
  • 2 ст.л. грецького йогурту,
  • лимонний сік за смаком,
  • сіль і перець.
Зберігати такий соус в холодильнику не більше 5 днів.

На вечерю можна приготувати лимонну курку з рисом, Stir Fry у медово-часниковому соусі або курячі стегна з грибним соусом.

5. Лимонна курка з рисом / Lemon Pepper Chicken and Rice


  • 3-4 курячих філе,
  • 1 ст.л. лимонного перцю (або цедра одного лимону, ½ ч.л. часникового порошку, сіль і перець за смаком),
  • ½ чашки цибулі, дрібно нарізаної кубиками,
  • 2 зубчики часнику,
  • 1 чашка рису,
  • 2 ¼ чашки курячого бульйону*,
  • 1 чашка спаржі (або броколі, або шпинат, або щось подібне за вашим смаком),
  • 1 ст.л. петрушки та нарізаний лимон для подачі,
  • олія,
  • сіль і перець за смаком.
*можна використати звичайну воду

Лимонна курка з рисом
  1. У великій сковороді розігрійте олію.
  2. Приправте філе лимонним перцем за смаком та обережно покладіть на гарячу сковороду.
  3. Обсмажуйте до золотаво-коричневого кольору з обох боків, але не готуйте до кінця. Вийміть курку зі сковорідки та поки що відкладіть її.
  4. На ту ж саму сковорідку додайте цибулю та обсмажуйте 2-3 хвилини доки вона не пом'якшиться.
  5. Додайте часник і готуйте до виникнення аромату близько 20-30 секунд.
  6. Додайте рис, курячий бульйон і залишки лимонного перцю, сіль, перець та добре перемішайте.
  7. Як тільки рідина закипить, знизьте вогонь та накрийте кришкою на 6-8 хвилин.
  8. Додайте спаржу, перемішайте і поверніть куряче філе на пательню, додавши зверху кружечки лимону.
  9. Накрийте кришкою та готуйте ще 10-12 хвилин, доки курка не буде готова, а рідина повністю не поглинеться.
  10. Подавати з петрушкою.


6. Курячі стегна з грибним соусом / Chicken Thighs with Mushroom & Onion Gravy


  • 4 курячих стегна (можна зробити більш дієтично - взяти курячу грудку або філе),
  • 1 чашка нарізаних грибів,
  • ½ чашки цибулі, нарізаної дрібним кубиком,
  • 1 подрібнений зубчик часнику,
  • 1 ч.л. нарізаного розмарину,
  • 1 ч.л. чебрецю,
  • 1 ст.л. борошна,
  • ¾-1 чашка курячого бульйону,
  • 1 ст.л. нарізаної петрушки для подачі,
  • олія,
  • сіль і перець.

Курячі стегна з грибним соусом

  1. У великій сковороді розігрійте олію та покладіть стегенця шкіркою вниз, посоліть та поперчіть. Можна додати трохи чебрецю.
  2. Готуйте до золотистого-коричневого кольору.
  3. Переверніть стегна, додайте й на цей бік сіль, перець та чебрець. Видаліть курку з сковороди та відкладіть.
  4. В ту ж саму сковорідку додайте цибулю та гриби і готуйте 3-4 хвилини, поки вони не пом'якшаться і не почнуть ставати більш коричневого кольору.
  5. Додайте часник та трави, що залишились. Перемішайте, додайте борошно і готуйте ще одну хвилину.
  6. Повільно залийте курячий бульйон і добре перемішайте. Додайте сіль та перець за смаком і поверніть напівготову курку у соус, шкіркою догори.
  7. Зменшуйте вогонь та готуйте ще хвилин 5, або доки курка не буде повністю готова.

7. Курка Stir Fry у медово-часниковому соусі / Honey Garlic Chicken Stir Fry


Stir Fry - це спосіб приготування смажених страв, поширений на Далекому Сході. Це таке “смаження з перемішуванням”, коли за короткий час їжа готується на сильному вогні з одночасним інтенсивним перемішуванням.

Для медового соусу з часником нам потрібно ретельно змішати наступні інгредієнти разом:
  • 4 зубчики часнику,
  • 3 ст.л. соєвого соусу,
  • ¾ чашки курячого бульйону,
  • 3 ст.л. меду,
  • 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю.
Для курки Stir Fry візьміть:
  • 2 курячих філе, нарізаних кубиками,
  • 1 чашка броколі,
  • 2 нарізаних слайсами моркви,
  • ½ чашка цибулі, нарізаної півкільцями,
  • олія,
  • сіль і перець за смаком.

Курка Stir Fry у медово-часниковому соусі
  1. У великій сковороді розігрійте олію, додайте філе, приправте сіллю та перцем.
  2. Готуйте, помішуючи, доки шматочки курки майже не будуть готові.
  3. Додайте моркву та цибулю і готуйте 2-3 хвилини.
  4. Додайте броколі, залийте соусом і добре перемішайте. Накрийте кришкою та готуйте ще 2-3 хвилини, доки броколі не будуть готові.
  5. Готову страву можна прикрасити чорним кунжутом.

8. Апельсинова курка Stir Fry / Orange Chicken Stir Fry


Як приготувати апельсинову курку Stir Fry
  • сік та цедра з 1 великого апельсина,
  • 1 подрібнений зубчик часнику,
  • 1/2 ст.л. тертого імбиру,
  • 3 ст.л. соєвого соусу,
  • 2 ст. л. меду,
  • 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю,
  • 1 ст.л. рослинної олії,
  • 2 курячих філе, нарізаних невеликим кубиком,
  • тонко нарізаний перець різних кольорів.

  1. У невеликій мисці змішайте апельсиновий сік, цедру, часник, імбир, соєвий соус, мед і кукурудзяний крохмаль. Добре розмішайте.
  2. У великій сковороді нагрійте олію, додайте курку та готуйте помішуючи 4-6, доки вона не побілішає.
  3. Додати перець та готуйте 2 хвилини.
  4. Влийте апельсиновий соус і готуйте ще 3-4 хвилини.
  5. Подавати з рисом або кіноа, прикрасивши зверху насінням кунжуту та зеленою цибулею.

Ще трошки Quick & Easy Dinner Ideas



9.Тайська курка з рисом / Thai Curry Chicken & Rice


  • 3 курячі четвертини, розділені на стегна та гомілки,
  • сіль з перцем,
  • 1 ст.л. олії,
  • 1 тонко нарізаний червоний перець,
  • 2 середні моркви, нарізані тонкими смужками, наче спагетті,
  • 1-2 столові ложки червоної каррі-пасти (думаю, можна спробувати замінити на томатну пасту, додавши до неї приправу каррі),
  • 1 подрібнений зубчик часнику,
  • 1 ч.л. тертого імбиру,
  • 2 чашки рису,
  • ½ чашки кокосового молока (можна замінити на щось більш доступне у нас, головне, щоб смак вийшов вершковим),
  • 900 мл курячого бульйону.
Тайська курка з рисом
  1. Приправити четвертини сіллю та перцем за смаком.
  2. Нагрійте олію у великій сковороді, викладіть курку та готуйте приблизно по 5-6 хвилин з кожного боку.
  3. Перемістіть обсмажену курку на тарілку та відкладіть її.
  4. Додайте перець і моркву в ту ж саму сковорідку. Готуйте, помішуючи, близько 3 хвилин.
  5. Додайте часник та імбир, а також каррі-пасту. Готуйте, постійно помішуючи, близько 1 хвилини.
  6. Додайте рис, курячий бульйон, кокосове молоко. Приправте сіллю та перцем, добре перемішайте та доведіть до кипіння.
  7. Поверніть курку на пательню, закрийте кришкою та зменшить вогонь. Продовжуйте готувати доки всмоктується рідина, а курка доходить до готовності (15-20 хвилин).
Як приготувати тайську курку з рисом


10. Смажена курка з часником та вершковим соусом / Roasted Garlic Chicken with Creamy Asiago Sauce


  • 4 курячих філе,
  • сіль і перець,
  • 2 ст.л. олії,
  • 1 маленька цибуля, нарізана кубиками,
  • 2 ст.л. борошна,
  • 1,5 чашки курячого бульйону,
  • 2 ч.л. дрібно нарізаного листя розмарину,
  • 1/2 чашки напівтвердого сиру.
Смажена курка з часником та вершковим соусом
  1. Приправити філе сіллю та перцем за смаком.
  2. Нагріти 1 ст.л. олії в великій сковороді, викласти курку і готувати приблизно по 4-5 хвилин з кожного боку. Перемістіть обсмажене філе на окрему тарілку.
  3. Зменшить вогонь до середнього, додайте ще одну столову ложку олії та цибулю.
  4. Обсмажуйте цибулю приблизно 2-3 хвилин.
  5. Всипте борошно та готуйте, помішуючи, приблизно на 1 хвилину.
  6. Повільно додайте бульйон та продовжуйте помішувати ще 1-2 хвилини.
  7. Додайте розмарин та натертий сир. Ретельно перемішайте.
  8. Поверніть курку, занурте її в соус, накрийте кришкою. Тушкуйте ще приблизно 6 хвилин до повної готовності курячого філе.

11. Курка з пастою /One Pot Chicken Parmesan


Курка з пастою
  • 1 ст.л. оливкової олії,
  • 4 курячих філе,
  • сіль і перець,
  • 1 маленька цибуля, дрібно нарізана кубиками,
  • 1 подрібнений зубчик часнику,
  • 450 г пасти пенне,
  • 2,5 чашки курячого бульйону,
  • різані помідори у власному соку,
  • 1 ст.л. італійської приправи,
  • 4 чашки нарізаного шпинату,
  • 1 чашка натертого сиру моцарелла.


  1. Нагрійте олію у великій сковороді, додайте філе та обсмажуйте приблизно 3-4 хвилини з кожного боку. Зніміть філе зі сковорідки та відкладіть в сторону.
  2. В ту ж саму сковорідку додати цибулю, підсмажувати її приблизно 3 хвилини, до м’якості. Додайте часник і готуйте ще 30 секунд.
  3. Додати рідину: курячий бульйон, порізані помідори у власному соку. Потім туди ж додавайте пасту та італійські приправи. Доведіть до кипіння, зменшить вогонь, накрийте кришкою та готуйте 15 хвилин, перемішуючи кожні 3-4 хвилини, щоб макарони не прилипали до дна пательні.
  4. Тим часом підігрійте духовку до 200°С.
  5. Додайте шпинат до пасти та поверніть курку на пательню.
  6. Зверху курки покладіть моцареллу та запікайте все це в духовці приблизно 10-15 хвилин.

Наступну страву можна заготовити заздалегідь, заморозити, а потім запікати перед самою подачею. Зручно!

12.Запіканка з перцем / Stuffed Pepper Casserole



  • 450 г фаршу з індички або курки,
  • 1 цибуля, нарізана дрібним кубиком,
  • 3-4 нарізаних перців,
  • 3 подрібнених зубчики часнику,
  • 1 ч.л. копченої паприки,
  • 1 чашка рису,
  • нарізані помідори у власному соку,
  • 1 ½ чашки курячого бульйону,
  • натертий сир,
  • олія,
  • сіль і перець за смаком.
Запіканка з перцем
  1. У великій сковороді розігріти олію та обсмажити цибулю з перцем до м’якості.
  2. Додати фарш і готувати 5 хвилин, доки м’ясо не змінить колір.
  3. Додати часник, копчену паприку, сіль з перцем, всипати рис.
  4. Додати бульйон та помідори. Довести до кипіння, знизити вогонь та готувати, доки рідина не поглинеться, а рис буде готовий.
  5. Перемістіть страву у форму для запікання, посипати сиром, накрити фольгою і можна відправляти у морозилку.
  6. Готувати в духовці за температурою 190°С. Якщо не встигаєте розморозити, то спочатку запікайте під фольгою 30 хвилин, потім зніміть її і готуйте ще хвилин 15. Якщо ж запікаєте одразу, або є можливість розморозити заготовку, то час запікання становить 20-25 хвилин.

13. Запечені курячі стегна з картоплею / Baked Chicken Thighs


  • 8 курячих стегон, без кісток та без шкіри,
  • 3 картоплі, нарізані шматочками,
  • ½ червоної цибулі,
  • 1 склянка помідорів черрі,
  • 1 ч.л. сушеного часнику,
  • 1 ч.л. орегано,
  • 2 ст.л. червоного винного оцту,
  • олія,
  • сіль і перець за смаком.
Запечені курячі стегна з картоплею
  1. У велику форму для запікання викладіть картоплю, трошки збризніть її олією та червоним винним оцтом, притрусіть сіллю, перцем та часниковим порошком з орегано. Перемішайте.
  2. Вкладіть червону цибулю та томати.
  3. Верхній шар - курка. Приправте її часником, сіллю та перцем з орегано.
  4. Запікати за температурою 190°С до готовності курки (приблизно 35-40 хвилин).

Ну і на додачу - 5 легких маринадів для курячого філе / 5 EASY Chicken Marinades:



Можливо, щось з цих рецептів надихне вас на експерименти із куркою, або просто стане смачною ідеєю наступної вечері.

Enjoy!