3 лютого 2018 р.

16 законів Наталії Грейс

Колись давно я прочитала одну з книг цікавого бізнес-тренера Наталії Грейс під назвою “Закони Грейс”. Ці закони дають можливість більш тверезо подивитись на деякі аспекти життя, хоча це й не завжди легко. Мені настільки сподобалось, як авторка формулює деякі закономірності, що я просто не можу ними не поділитись.

Закони Наталії Грейс

Хто така Наталія Грейс


Наталія Грейс - це дипломований спеціаліст з нейрохірургії, психолог та бізнес-тренер. Має досвід тренерської роботи та публічних виступів понад 10 років. В Санкт-Петербурзі знаходиться чинний навчальний центр Грейс.

Бізнес-тренер та психолог Наталія Грейс

Закони Грейс


  1. Мозок має періодично перезавантажуватись, адже ми постійно заповнюємо його різною інформацією. Тому не варто себе звинувачувати в неефективності, коли в кінці дня є бажання просто посидіти та подивитись перед собою. Мозку потрібен час, коли він відпочиває, не сприймає інформацію та відновлюється.
  2. Проблема - це всього лише завдання, яке потрібно вирішити.
  3. Ми не допомагаємо людині, вирішуючи за неї її проблеми. Так ми навпаки тільки посилюємо їх. Людина має вирішувати власні проблеми самостійно. Адже тільки так вона росте.
  4. Дрібниці дуже показові. Можна бути щедрим лише один раз на рік, а дріб'язковість натури проявляти кожного дня.
  5. Ви помічали, що лише одна немита чашка, яку ми залишили в раковині, може призвести до цілої купи немитого посуду? Небажані явища треба знищувати на первісному етапі, в так званому “зародку”. Якщо щось вам не подобається, розпізнайте та усуньте зародок, щоб воно не розмножувалось.
  6. Коли навчитесь своєчасно та аргументовано відмовляти, позбавитесь багатьох проблем. Наприклад, не варто давати в борг, коли немає такого бажання (давайте лише те, що назавжди можете віддати та подарувати). Відмовляйте легко і відразу, тоді аргументувати свою відмову набагато легше. Пам’ятайте, що догодити всім неможливо, тому вчиться спокійно реагувати на негатив у свій бік с приводу таких відмов.
  7. Ідеальних умов не існує. Лише іноді можуть траплятись сприятливі обставини. Але оскільки вони часто сховані під купою різних проблем, то не всім вистачає мудрості, щоб скористатися тими сприятливими умовами.
  8. Звертайте увагу на пропозиції, що надходять до вас. Іноді саме таким чином доля може проявляти турботу.
  9. Все й одразу - так не буває. Якщо людина досягає значного успіху в одній справі, цілком вірогідно, що в іншій вона має є деякий ”недобір”. Наполеон, наприклад, побоювався кішок, Чайковський міг плакати 10 раз на день, а Бах запускав своєю перукою в органіста, якщо той брав фальшиву ноту. Та в житті головне не відсутність вад, а наявність достоїнств.
  10. Оточення неймовірно сильно на нас впливає. Часто саме ми перетворюємося в тих, хто знаходиться поруч з нами, та вкрай рідко можемо перетворити оточення в себе.
  11. Людині не дається випробувань, які вона не подолає.
  12. До талановитих людей неможливо ставитись байдуже. Вони або викликають захоплення, або ненависть. Не помічати їх складно, тому талановитим людям не слід сподіватись на загальну любов та схвалення.
  13. Не намагайтесь переробляти дорослих людей. Таке перевиховання зовсім неефективне. Впливати можна тільки на формування дітей. Краще шукати однодумців, ніж витрачати роки свого життя на перевиховання інших.
  14. Найбільше людей пов'язує спільна пам'ять на події. На спільній пам'яті базується прихильність. Хочете доброї прив’язаності - робіть добрі справи та запам'ятовуйтесь саме так.
  15. Ми не ідеальні, так само, як і наші дії. Всі люди роблять помилки. Варто зрозуміти та сприйняти те, що втрати неминучі.
  16. Витрати збільшуються пропорційно зростанню доходів. Жага людей до комфорту, розкоші та різноманітних благ може легко перетворитись у ненаситного чудовиська. Доволі швидко настає момент, коли за мінімальні переваги в якості треба викласти колосальну суму грошей. Але з певного моменту більш дороге вже не є синонімом кращої якості. Важливо навчитись обмежувати свої потреби, аби не стати залежними від них. Людина залежить від всього, чим вона володіє: більше майна - більша залежність від речей. Викидайте непотрібне барахло, не піддаючись спогадами, пов'язаними з ним (це можна зробити за методом Марі Кондо).
Книга "Закони Грейс" містить багато прикладів з життя, читається легко та справді є корисною. Мені здається, що Наталія Грейс вміє дуже точно пояснити найголовніше доступною та простою мовою. Можливо, її життєві спостереження та поради сьогодні допоможуть в чомусь й вам.

Книга Закони Грейс


А ви знайомі з роботами Наталії Грейс? Що взагалі думаєте стосовно бізнес-тренерів та їхньої роботи?