1 серпня 2016 р.

Подорожі Україною: Одеса - перлина біля моря

Одеса захоплює та зачаровує з першого погляду. Минулої осені на 5-річчя подружнього життя ми з чоловіком відвідали цю чорноморську перлину - Одесу.

визначна пам'ятока Одеси -пам'ятник Дюку Рішельє


Я сприйняла Одесу як чудове місто з історією, затишними вуличками, неперевершеним шармом, великими зеленими парками та, звичайно, синім-пресинім морем. Одеса для мене здається крутим поєднанням кращіх якостей Києва та Львова.

Прогулянки Одесою

Дуже підкорила Дерібасівська - головна історична вулиця Одеси, в спокійній і затишній частині якої нам пощастило пожити. Так і пахне старовиною, але все чисто та доглянуто. Сходи в будинку, де ми жили:

ажурні сходи


Найулюбленішим місцем для мене став Приморський бульвар, він просто зачаровує! Бульвар дуже підходить до неспішних прогулянок як вдень, так і ввечері: звичку можна змінити, якщо зрозуміти механізм ії роботи.

чудове місце для неспішних прогулянок


Потьомкінські сходи - це просто must see в Одесі! Відкривається чудовий вид на морський вокзал:

вид на морський вокзал з потьомкінськіх сходів


Синім морем та величезним портом можна насолоджуватись годинами:

відпочинок з видом на чорне море


Грецька площа Hretska Square також красиве та популярне місце. Площа примикає до Дерібасівської. Тут приємно прогулюватись та насолоджуватись гарними будівлями:

реконструйований готель в Одесі


Саме в Одесі ми вперше потрапили в кінотеатр IMAX, де дивились в 3D “Еверест”. Стрічка, як на мене, так собі, але цей екран з п’ятиповерховий будинок, колосальне охоплення звуку не можуть не вразити. А ще в Планеті кіно найсмачніший попкорн з натуральною карамеллю у відерцях:

смачний карамелізований попкорн в кінотеатрі


Також чудово провели час в Музеї контрабанди з пізнавальною екскурсією та масою вражень та в Музеї цікавої науки. В останньому особливо вразив гіроскоп, комната Еймса та величезні меблі:

Museum of interesting science


Траса здоров’я - це прекрасна частина Одеси: 6 км пішого зеленого задоволення:

одеська 6км пішохідна траса здоров'я


Фунікулер одеський чомусь мене зовсім не вразив. Можливо, я підсвідомо порівнювала його з тбіліським. Канатна дорога від Аркадії до Французького бульвару - це стовідсотково “радянський” атракціон, на який мене відтепер не загнати. Хоча, зізнаюсь, види з нього круті:

кабінки канатної дороги в одесі


Неподалік Одеси знаходиться Білгород-Дністровський, дістатися якого можна на електричці за 2,5 години. Щиро рекомендую всім відвідати історико-архітектурну пам’ятку - Аккерманську фортецю. Це найстаріша фортеця України, від якої захоплює дух!

Фортеця в Білгород-Дністровському


Смачна Одеса

В Одесі не можливо не поринути в харчове безумство: цимес, форшмак, хумус, баба гануш, черноморський пузанок. Ми встигли відвідати такі заклади, як Olio Pizza, де скуштували величезну порцію фетуччині з куркою та грибами; спокійну та затишну кав’ярню-кондитерську ЖеТо, яка має дивовижний милий інтер’єр і де подають хорошу каву, смачний “Наполеон” та фірмовий маковий торт.

У кафе з милим обслуговуванням та чудовою атмосферою Bufet готують найсмачніший сирний суп та м’ясний пиріг, а в самому центрі міста є непоганий ресторан, який, до речі, рекомендовано Ревізором, Maman зі смачним форшмаком та чудовим італійським салатом за рецептом Джеймі Олівера “Панзанелла”.

Швиденько, по-домашньому, можна пообідати в закладах “Компот”, а в оригінальному закладі “Цыплята Табака Cafe” дуже приємна легка атмосфера та смачнючі курчата табака!

У Франзоль, що позіціонується як одеське кафе №1, теж смачна кухня: смажена риба, цимес, достойна власна випічка. А ще ми знайшли найкрутішу фалафельну “Маестро Фалафель”! Такого смачнючого фалафеля я досі не куштувала! Сендвіч з ним дуже великий, ситний. Впевнена, що шанувальники точно оцінять.

величезне серце Одеси


Отже, Одеса - це дійсно перлина , зі своїми звичками та характером, побачити яку варто обов’язково!

2 коментарі:

  1. Одеса гарна і самобутна. вона - як окрема держава в державі :)
    її я відвідувала лише раз у житті, і потрібно це виправити :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. От точно сказано, "як окрема держава в державі" ☺
      Для відвідування то чудове місце на вікенд. Ну, якщо їхати туди не на пляжний відпочинок)

      Видалити