23 вересня 2016 р.

Що таке арахісове масло і з чим його їдять

Арахісове масло зараз набуває шаленої популярності в Україні. Якщо раніше цей продукт здавався заморської дивиною та сніданком американських школярів, то зараз в кожному магазині органічних товарів або в супермаркеті на полицях біля меду і шоколадних "намазок" можна знайти різновиди горіхових паст. Що таке арахісове масло, який має бути склад правильної арахісової паст, як її вибрати, з чим вживати в їжу, і що нарешті нам сьогодні пропонують українські виробники, читайте далі.
Що таке арахісове масло і з чим його їдять

Арахісове масло (або часто називають арахісова паста, peanut butter) є різновидом горіхової пасти. Виходить таке масло шляхом подрібнення арахісу. За структурою буває кремова, однорідна (creamy), або кранч (crunchy) - зі шматками подрібненого арахісу. Сьогодні також є великий вибір пасти з наповнювачами (сіль, мед, шоколад, журавлина та ін.), або веганська, яка зроблена з сирого необсмаженого арахісу.

Арахісова паста є одним з традиційних продуктів Америки. Там вона настільки популярна, що існує навіть спеціальне свято на її честь - національний день арахісової пасти. Взагалі-то цей продукт набув поплуярності ще в 19 столітті і в Європі, де він популяризувався як дешеве рослинне джерело білка.

Чим корисне арахісове масло?

Та тим же, чим і сам арахіс у вигляді горіхів: великим вмістом рослинного білка, вітамінів групи В, вітаміну А, Е, а також фолієвої кислоти. Арахісова паста дуже поживна і корисна, а також є одним з найкращих джерел жирів у раціоні. Слід пам’ятати, що цей продукт доволі калорійний, тому треба слідкувати за розмірами порцій. Наприклад, рекомендується вживати по столовій ложці арахісового масла (а це близько 94 ккал, 4 г білка, 8 г жиру, 3 г вуглеводів) не більше, ніж двічі на день!
Чим корисне арахісове масло

Як вибрати арахісову пасту? Склад правильного продукту

Раніше арахісове масло виробляли без додавання будь-яких додаткових інгредієнтів: у складі був просто смажений арахіс. Зараз же виробники пристосувалися додавати в арахісову пасту і сіль, і мед, і, патоку з цукром, різну шоколадну крихту, родзинки і сухофрукти, а деякі недобросовісні виробники додають навіть рослинну олію, щоб збільшити термін придатності.

Отже, головне правило - читаємо уважно етикетку! У складі ідеального арахісового масла повинен бути тільки арахіс! Ну, можливо, ще мед, сіль, або родзинки чи шматочки шоколаду. Але можна самостійно "збагатити" смаком арахісову пасту: додати мускатний горіх, корицю, а замість підсолоджувачів - розмочені і змолоті в блендері фініки. Будьте обережні, якщо маєте алергю на арахіс.

Що сьогодні пропонують українські виробники арахісового масла


Знаю, що багато фанатів арахісової пасти замовляють ії на айхербі. Але я вважаю це зайвим, бо в Україні є дійсно хороші та якісні виробники цього продукту. Я перепробувала дуже багато різновидів, з яких обрала трьох, а вже з них прискіпливо визначила свого фаворита.
Якість арахісових паст від українських виробників

#3 місце в моєму рейтингу посіла арахісова паста від київського виробника Peanut Butter, що з 2013 року радує корисним продуктом споживачів. Особисто мені не дуже подобається, що у всіх версіях пасти присутній або мед, або сіль :( Упакування або пластикове, або скляне. На сайті є перелік точок продажу. Смак приємний та солодкуватий. Непоганий продукт, але я шукала з більш нейтральним складом.

#2 місце посіла арахісова паста ТМ “Пінат”. Виробник знаходиться в Києві, дуже швидко реагує на замовлення, відкритий до зворотного зв’язку. На сайті представлений широкий вибір горіхових паст, але знову ж таки, майже у всіх арахісових в складі є мед чи сіль, окрім пасти Vegan, моєї улюбленої, до речі! Упакований продукт в серйозні скляні баночки різного об’єму. Пахне паста дуже приємно і смачно. Достойний продукт, зроблений з душею і на високому рівні.  

#1 місце  - мій фаворит - арахісове масло львівського виробника - Масло Том. По-перше, тут є варіант нейтрального арахісового масла, де в складі 100% лише смажений арахіс! Також виробник пропонує окремо солодкі, солоні  пасти, кранч, із шоколадом чи з різними сухофруктами. Не так давно з’явилась також паста із сирого арахісу (юх-ху!).
Другий вагомий аргумент, через який саме цей виробник у мене на першому місці - ціна продукту. За 500 г пластикову баночку тут найвигідніша ціна серед усіх виробників! Також, через те, що упакування пластикове, а не скляне, вартість доставки продукту значно менше, ніж паст у склі. Для мене це важливо, адже я замовляю арахісове масло онлайн. Подобається гарний дизайн інформативної етикетки, зрозумілий якісний сайт, швидкість обробки замовлень та часті акції від виробника. Смак арахісового масла Том справжній, нейтральний, як я і хотіла.

Як їсти арахісове масло?


Сьогодні існує безліч способів вживання арахісового масла, від простих - намазати на хліб, до більш складних: приготування випічки, або протеїнових домашніх батончиків. Отже, арахісову пасту можна їсти:
  • намазавши на хліб, тост або хлібець. Дуже смачно зверху покласти шматочки бананів або винограду, яблука чи персиків;
  • додаючи в ранкову вівсянку з яблуком чи іншими фруктами (там ми отримуємо відмінне поєднання білків, жирів та вуглеводів);
  • додавши в сир або протеїновий шейк;
  • намазавши на кільця соковитих яблук (мій улюблений снек!).
Тости з арахісовим маслом, полуницею і бананом до сніданку
Арахісове масло - дуже корисний продукт, який прекрасно насичує і може урізноманітнити раціон харчування. Не забувайте уважно читати склад баночки і дотримуватись міри під час поїдання цього чудового і смачного продукту!

____________________________________________________________________
Дисклеймер: огляд не спонсований. Продукти, вказані у тексті, придбані на власні кошти