4 січня 2017 р.

Огляд книги про "Б'юті-міфи". Частина перша

Зізнайтесь, як часто, знайшовши у складі продукту парабени або силікони, ви відмовляєтесь від придбання цього засобу? І, навпаки, якщо косметичний продукт позиціонується як органічний, ми здатні більше вірити у користь такого крему чи шампуню. Бурний розвиток б'юті-індустрії призвів не тільки до значних досягнень у сфері краси, а й до виникнення різноманітних суперечок та б'юті-оманів. Сьогодні поділюсь враженням від прочитаної книжки Б'юті-міфи”, яка обіцяє розвінчати поширені міфи в beauty сфері.
Огляд книги про "Б'юті-міфи"

Про книгу Б'юті-міфи”

Книжка позіціонується як просвітницька, в якій автори, журналіст та б'юті-блогер Яна Зубцова спільно з лікарем-косметологом Тійною Орасмяе-Медер, розвінчують косметологічні міфи у наболілих питаннях про красу. Авторки намагаються допомогти розібратись у найпоширеніших твердженнях, що є брехня, а що правда, підкреслюючи, що їхньою метою є зменшення кількості існуючих б'юті-помилок і б'юті-страхів. Написані Б'юті-міфи” російською мовою, доступно, доволі живо і ясно.
Книжка містить розвінчання 50 міфів та поділена на кілька розділів:
  • розділ «У магазині косметики» включає в себе міфи про користь та шкоду інгредієнтів, відповідає на питання, що таке «гіпоалергенний» крем і чи завжди бюджетні креми гірші за дорогі;
  • розділ «У салоні краси» розглядає міфи, з якими ми стикаємося на прийомі у косметолога;
  • у розділі «На пляжі» зібрані міфи про захист від сонця, шкоду ультрафіолетових променів і всемогутність кремів з SPF;
  • розділ «На вулиці, в подорожі, в фітнес-клубі» присвячений тому, як треба (і як не треба) доглядати за шкірою під час прогулянок, в літаку та займаючись спортом;
  • останній розділ - «А ще кажуть ...» - включає ті міфи, які тематично не могли увійти в попередні.

Моє враження від читання Б'юті-міфів”

Можу сказати, що мені було цікаво почитати про розвінчання багатьох міфів про красу. Книга має чітку структуру, якої автори постійно дотримуються. Це трошки нагадує принцип енциклопедії. Розповідь ведеться з присмаком недурної іронії, а в кінці наявний невеликий словник.
Однак, не можу сказати, що книга є ідеальною. Вона містить деякі доволі спірні моменти, хоча авторки і не наполягають на своїй стовідсотковій правоті, інколи надає інформацію дещо “однобоко”. Як з’ясувалось, про деякі речі я навіть не замислювалась, про щось здогадувалась та сумнівалась, а деякі міфи були для мене доволі очевидними.

Основні моменти Б'юті-міфів”, які так чи інакше мене вразили

1. Не завжди ретельне вивчення складу може дати повну картину про ефективність або безпечність засобу, адже ми не маємо інформації щодо відсоткового співвідношення інгредієнтів. Звичайно, на упаковці вони перераховані в порядку убування, але деяких активних інгредієнтів і не повинно бути багато і 15-те місце в списку для них необхідно і достатньо, щоб засіб був ефективним.
2. Міф про канцерогенність парабенів
Парабени є відмінними консервантами, низької концентрації яких достатньо, щоб згідно до правил ЄС вміст баночки зберігався 36 місяців (та 12 місяців після відкриття). Також парабени не вступають у взаємодію з активними інгредієнтами, отже, не впливають на ефективність продукту.
Медіа-істерика щодо парабенів виникла через помилкове дослідження 1998 року, результатом якого було лише припущення, яке й досі не має підтверджень. Парабени можуть викликати подразнення чутливої шкіри, але в концентрації більше 1% (концентрація, при якій гарантується збереження продукту, - 0,4-0,8%).
Через ту парабенову параною виробники тепер кладуть в косметику консерванти нового покоління, про які ще менше інформації, ніж про парабени, та помічають продукт paraben free. Як маркетинговий хід це чудово спрацьовує.
3. Міф про перевагу органічної косметики над «хімічною»
В кінці 90-х в світі почався «органік-бум», а сьогодні в цій сфері повно зловживань. Представники «органічних асоціацій» скаржаться, що деякі засоби маркуються як organic, хоча можуть взагалі не містити органічних натуральних інгредієнтів, бо законодавчих обмежень з приводу цього питання практично не існує.
Стосовно того, що органічна косметика більш дієва за “хімічну”, у книзі наведений приклад з пептидами, ретиноїдами, які є дієвими інгредієнтами косметології, але не можуть похвалитися органічністю. До того ж, серед рослинних компонентів вкрай мало представників, які б мали крихітну вагу активних речовин, здатних проникати в шкіру. Органічна косметика може підвищити захисні функції шкіри, зменшити втрату вологи, але з пігментацією чи корекцією вікових змін навряд чи впорається, бо всі освітлюючі шкіру компоненти, а також гіалуронова кислота, мають хімічне походження.
4. Примітка “гіпоалергенний” на упаковці не дає гарантії, що продукт не викличе алергію. Це гарантує лише відсутність (або невелику концентрацію) у складі інгредієнтів, які зарекомендували себе як потенційні алергени.
5. Зволожуючі засоби з Азії дійсно ефективні та якісні. Всі азіатські косметичні засоби мають гарний  відбілюючий та чудовий зволожуючий ефект. Вони дешевші за європейські аналоги, бо індустрію краси там підтримує і регулює держава.
Однак, що стосується таких проблем, як рання корекція зморшок або ліфтинг, то тут азіатські креми частіше програють європейським та американським або працюють на рівних. Щодо лікування акне, то кращими вважаються все ж таки ізраїльтяни з потужними засобами на основі грязей і солей Мертвого моря.
6. Якщо алкоголь входить до складу засобу, а першим інгредієнтом є олія, то не слід боятись такого продукту, бо в жирному масляному середовищі спирт не викличе подразнення. Однак, якщо спирт значиться на другому місці в складі гелю або тоніка, подразнююча дія буде вираженою. Приклад з оцтом: якщо додати однакову кількість оцту в майонез, який є класичною емульсією, та в воду, отримаємо різний ефект - у майонезі він не відчувається, а у воді ще й як. Алкоголь - це відмінний емульгатор, що допомагає об'єднатися двом ключовим компонентам будь-якого крему - олії і воді, працюючи попутно як консервант.
7. Зволожуючі креми використовувати в мороз безпечно, якщо нанести за 20-30 хвилин  до виходу.

Порадами від авторів книжки, які здалися мені цікавими та корисними, я поділюсь наступного разу, бо й так занадто великий вийшов пост ☺

А яке у вас ставлення до перерахованих вище так званих  "б'юті-міфів"?

16 коментарів:

  1. Раз консультантом книги выступил профессиональный косметолог, написанному можно доверять. Многое из написанного мне известно, и со многим я согласна. Что касается парабенов, то мне тоже мало верится, что они прям таки канцерогенны, но вот моя чувствительная кожа частенько реагирует на косметику с такими компонентами (правда, все зависит от степени очистки). Ну а органик-косметикой может называться только косметика сертифицированная соответствующими организациями (например, экосерт) Что касается эффективности – неэффективности, то тут вопрос спорный.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Згодна про ефективність. Вважаю, що однобоко до цього питання підходити не слід.
      Дякую за цікавий коммент!

      Видалити
  2. Дуже цікаво, дякую що поділилась :) У відповідь на перше запитання - як часто, знайшовши у складі продукту парабени або силікони, ви відмовляєтесь від придбання цього засобу? - ніколи :) В більшості випадків, мені взагалі все одно, що в складі, головне щоб продукт працював :) До того ж, я знала, що дослідження парабенів не фінальне і остаточного висновку по них немає. Так само, завжди думала, що жодна квіточка і її екстракт не допоможуть мені так добре, як гарна гіалуронка :) Тому чесно кажучи тішуся, що книга по-суті підтверджує мої думки :)

    ВідповістиВидалити
  3. Цікава книга, залюбки б почитала)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, вона в принципі легко і цікаво написана. Годинки за 2-3 можна її прочитати)

      Видалити
  4. Я бачила цю книгу не раз, проте не було бажання її купувати.
    Власне, я притримуюсь тих самих принципів, хоч і прийшла до них власним шляхом.
    Ті парабени і слс - не такі страшні, як їх розмалювали. Без них косметика або мало зберігається, або мало піниться - і ми завжди незадоволені. А чому почали їх критикувати? Бо треба було просувати щось нове на ринок, ту ж саму органіку.
    При виборі між органікою чи хімічною косметикою я швидше віддам перевагу хімічній. Бо лише вона рятує мене від мого дерматиту (відповідно, органіка його підсилює, як не прикро це звучить). З органічного я люблю натуральні олії і масла, ну і ще хочу спробувати гідролати.
    Азіатів люблю :) на рівні щоденного догляду вони неперевершені. Проте зі зморшками вони й правда не вміють боротися. Тому тут я в пошуках Придивлюсь до американців, дякую :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Оксано! У мене також ніколи не було бажання її купувати (я, взагалі-то книжки не купую, бо читаю все на електронній книзі), але коли натрапила на книжку в інеті, вирішила, що це знак)
      Як знайдеш дієвих "американців" сигналізуй, бо я зараз також в пошуках потужного крему від цих проблем під очима (азіати, нажаль, також не працюють так, як мені потрібно)...

      Видалити
    2. Виділю трохи часу на вихідних - займусь питанням :)

      Видалити
    3. Чекатиму)) Теж зроблю невеличкий research ☺

      Видалити
  5. Чула про цю книгу, але купувати не планую)
    Щодо міфів, то так, їх вельми багато і іноді можна зламати голову, досліджуючи, які з них міфи,Ж а які - ні) Щоправда, як на мене, то у кожного косметолога своя правда(

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. О, так, мені здається, що з кожним кроком розвитку сфери краси нові міфи починають виникати все швидше і більше. І дійсно, можна зламати голову))

      Видалити
  6. Слышала об большинстве из этих мифов.Как вижу, книга интересная. Тоже когда-то на нее посматривала, но потом решила, что она как-то дороговато стоит.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Згодна, ціна якась неадекватна (бачила цінник і 400, і, навіть, 500 грн O_O)

      Видалити
  7. действительно интересная книга, я про парабены тоже слышала, что все преувеличено...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так-так) от що мені нагадала ця книжка, так це те, що завжди треба подумати, кому це (наприклад, шуміха навколо тих парабенів) може бути вигідно.

      Видалити