25 січня 2017 р.

Вправи для очей: як робити гімнастику, щоб підтримувати зір?

Робота за комп’ютером однозначно не сприяє покращенню нашого зору. Постійне перенапруження оченят може призводити до погіршення показників зору або до головного болю. Одним з моїх New Year's resolutions на 2017 рік була обіцянка собі “щоденно робити гімнастику для очей”. Отже сьогодні зафіксую тут ті вправи для профілактики зору, які намагаюсь робити щоденно.
як робити гімнастику, щоб підтримувати зір

Моя історія

Коли я змінила місце роботи, то почала помічати, що зір не такий вже гострий і розгледіти номер маршрутки у сутінках мені досить складно (часто пропускала свій автобус, бо не встигала роздивитись номер та махнути водію, щоб він загальмував).
Сталось це певною мірою через те, що замість 30% роботи за компом впродовж робочого дня, я стала проводити за ним 90%. Не можу сказати, що маю якісь критичні показники (зараз зір у мене - 1 та -1,2), але все ж таки не дуже комфортно щоразу мружитись, коли треба розгледіти щось вдалині.
Коли ходила на стадіон, футбольні матчі дивилась в окулярах (бо яскраві крапочки замість футболістів, які рухаються на полі, теж не хотілось бачити), у подорожах або на важливих заходах вдягаю одноденні лінзи. Мрію колись зробити лазерну корекцію зору, щоб припинити його втрачати та позбавитись дискомфорту. Але то колись. Сьогодні ж, сподіваюсь, на допомогу мені прийдуть вправи для очей, які можна самостійно виконувати вдома чи на робочому місці. Читала (та й чула) багато позитивних відгуків про подібні вправи, але дієвими вони будуть лише за однією умовою: виконувати треба систематично та регулярно.

Вправи для укріплення зору

Ці вправи для очей було взято з книжки Норбекова. Щодо неї ведуться постійні суперечки стосовно користі та ефективності цих вправ. Але на мій погляд, краще вже робити хоч такі простенькі вправи, ніж зовсім ніякі.

Вправа 1. Погляд “вгору-вниз”
Голову тримаємо прямо, “їдемо” поглядом вгору, а дійшовши до крайньої можливої точки, продовжуємо рух очима, немов крізь лоб. Тепер направляємо погляд вниз і подумки продовжуємо рух очей всередину власного горла. Робимо так по 8-10 разів у кожному напрямку.
Вправа погляд “вгору-вниз”

Вправа 2. Положення голови не змінюється - рівне. Поглядом пройти подумки через власне ліве вухо. Повернутися в початкове положення. Повторити аналогічну вправу праворуч. Теж виконуємо по 8-10 разів.
Погляд очима зі сторони в сторону

Вправа 3. Теж саме, тільки з фіксацією погляду прямо перед собою: подивились ліворуч - перевели погляд прямо, подивились праворуч - знову прямо.

Вправа 4. "Метелик"
Головою не рухаємо і очима малюємо метелика, переводячи зір спочатку у лівий нижній кут, потім у правий верхній, далі в  правий нижній і у лівий верхній кут.
Тепер навпаки: правий нижній,лівий верхній, лівий нижній, правий верхній.
Легенько моргаємо, наче метелик крильцями ☺

Вправа 5. "Вісімка"
Максимально та плавно описуємо вертикальну, а потім і горизонтальну вісімку (по кілька разів в одну та в іншу сторони).
Описуємо очима горизонтальну вісімкуОписуємо очима вертикальну вісімку

Вправа 6. Для гарного бічного зору
Дивимось на кінчик носа, скосивши очі. Плавно переводимо зір спочатку вперед, а потім в сторони (ніби то відзначаємо щось за допомогою бічного зору). Тепер дивимось на перенісся і знову вперед і в сторони. Робимо приблизно 8 разів.

Вправа 7. Теж для бічного зору
Дивимось на піднесені до кінчика носа вказівні пальці. Повільно розводячи пальці в сторони, стежимо лівим оком за лівим пальцем, а правим, відповідно, за правим, використовуючи свій бічний зір.
Вправа для бічного зору

Вправа 8. "Велике коло", або циферблат
Виконуємо очима кругові рухи. Для цього треба уявити великий годинник із золотим циферблатом (автор вважає, що золотий колір добре відновлює зір). І повільно дивимось на кожну цифру спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти. Важливо, щоб окружність була рівною та максимально великою.
Тепер виконуємо те саме, але обличчя дивиться у стелю.
Далі знову повторюємо ці вправи, але вже з закритими оченятами.

Автор радить виконувати ці вправи для очей саме в наведеному порядку (від легших до більш складних). Пам’ятайте, що завелике напруження призводить до протилежного результату. Тому стежте за навантаженням і не забувайте між вправами моргати!

Вправа з фейсбілдінгу

Ще одна вправа, яка мені подобається, взята з фейсбілдінгу. Кажуть, що вона зміцнює м'язи верхніх повік і піднімає навислу повіку, допомагаючи запобігти зморшок навколо очей (або зменшити наявні).
Максимально витріщаємо очі, не піднімаючи брів, до легкого напруження у повіках. Виконуємо 30 разів. Люблю виконувати цю вправу під час чищення зубів або коли їду одна в ліфті. Здається, що трошки збільшуються очі ☺
Максимально витріщаємо очі, не піднімаючи брів до легкого напруження у повіках

Пальмінг

Коли вже готувала цей пост, зіткнулась ще з однією вправою на розслаблення очей, яку хочу практикувати перед сном - пальмінг (від англ. palm - “долоня”). Цей термін придумав Вільям Бейтс. Вправа полягає в тому, щоб закрити очі і на кілька хвилин щільно прикрити їх долонями для повного блокування світла. Бейтс стверджує, що саме так можна домогтися повного розслаблення очей, бо саме в повній темряві очні м'язи та тіло повністю релаксують і зоровий нерв отримує приємний відпочинок.
пальмінг - вправа для розслаблення очей
Виконувати пальмінг можна сидячи за столом (але переконайтесь, що ваші руки підтримуються на зручній висоті так, щоб хребет залишався прямим, а голова та шия у вертикальному положенні), на дивані або на підлозі, притулившись спиною до стіни і зігнувши коліна (лікті ставимо саме на коліна чи на високу подушку):
Де і як саме можна виконувати вправу пальмінг

Перед виконанням вправи треба зігріти долоні, потираючи їх або потримати в гарячій воді. Складіть руки човником і покладіть їх на очі таким чином, щоб пальці перехрещувалися на лобі. Розмістіть долоні так, щоб світло не проникало і в той же час, щоб долоні не заважали очам вільно відкриватися і закриватися. Центри долонь знаходяться перед очима, пальці перехрещуються над переніссям. Залишайтеся з закритими таким чином очима кілька хвилин. Кажуть, що ідеально 5 хвилин. В такому положенні за часом стежити досить важко, тому якщо для вас час важливий, таймер на телефоні стане у нагоді.

Під час пальмінгу ви повинні відчувати повний комфорт, тепло і затишок. Намагайтеся повністю розслабитись, позбутися напруги м'язів обличчя, шиї, плечей та інших частин тіла. Можна слухати спокійну музику, або думати про щось приємне. Негативні думки усувайте.

Ось такі вправи для очей, які, сподіваюсь, допоможуть моїм оченятам бути в тонусі та розслабитись, коли це потрібно. А ви робите гімнастику для підтримки зору?

14 коментарів:

  1. Наталю, дуже дякую, що нагадала про такі корисні вправи :) Я наче і знаю і про них, але завжди пороблю тиждень-два, далі лінюсь, і згодом загалом забуваю. Обовязково буду повертатись до них, а то через роботу за компютером вже нічого не бачу :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу, Ірочко!
      Так часто буває, що ніби то знаєш про щось, а забуваєш робити.. У мене теж так, тому, сподіваюсь, що цей пост буде таким собі нагадуванням робити вправи)

      Видалити
  2. Очень актуально, сохраняю в закладках, спасибо!

    ВідповістиВидалити
  3. Завжди замислювалась над тим, що треба робити якусь гімнатиску для зору, але насправді роблю рідко) Дякую за корисні поради!

    ВідповістиВидалити
  4. не роблю такого.
    але дуже треба.
    на зір зазвичай не скаржусь - павучка найдрібнішого побачу в далекому куточку :) але от номер маршрутки чи тролейбусу розпливається, і увечері чомусь також доводиться примружуватися, аби все сфокусувалось.
    цікаво буде спробувати ці вправи, бо цілий день дивитися у два монітори, а потім ще й вдома - то нездорово.

    Наталко, ти зачепила тему фейсбілдингу. практикуєш?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А я вже павучка не побачу... Добре, що зір гострий, але все ж таки, навантаження неабияке!
      Стосовно фейсбілдингу... Щось не пішло воно мені, окрім тієї вправи з випучуванням очей) Хоча, ні, є ще одна, для укріплення і більш чіткішого промальовування вилиць. От її іноді роблю, коли крем на обличчя наношу вранці. А всі інші вправи, де треба пальцями лізти до рота, щось мені не комфортні)))

      Видалити
  5. Спасибо! Очень полезный пост для меня. В последнее время заметила, что мое зрение значительно ухудшилось, постоянная работа за компьютером дает о себе знать((
    Когда-то я делала подобные упражнения по методике Норбекова, и действительно зрение улучшалось))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рада бути корисною, Оксано!
      А як довго ти робила вправи, доки побачила помітний результат?

      Видалити
  6. я часто делаю 1 и 5 пункт:) когда глаза устают за компом)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зізнаюсь, що саме їх я теж найчастіше роблю)))
      Дякую за візит і за комент!

      Видалити
  7. Спасибо большущее за такой полезный пост! Да, я делаю такие упражнения, и писала об этом на блоге ))) Такая гимнастика – еще и профилактика возрастных грыж (проще говоря, когда мешки под глазами образуются)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ого, не знала, що ще така чудова профілактика! Дякую!

      Видалити