Хто любить вівсяне печиво? Як завжди, я перекопала та перепробувала купу, доки не знайшла ідеальне, яким і поділюсь з вами. Воно таке ароматне, затишне, що хочеться його їсти й їсти, тому обережно! ☺ На смак, як свіже магазинне, але виглядає не зовсім так. Та й байдуже, адже я точно знаю, з яких продуктів зроблене моє печивко ☺ Отже, рецепт вівсяного печива, як то кажуть “майже за ГОСТом”, та кілька більш дієтичних варіацій печива з вівсяних пластівців.
Класичне вівсяне печиво
Приблизно на 18 штук середнього розміру нам знадобиться:
- 100 г мелених вівсяних пластівців
- 150 г борошна
- 70 г теплої води
- 60 г цукру
- 50 г рослинної олії
- 30 г м’якого вершкового масла
- 1 ч.л. ванільного цукру
- ½ ч.л. соди
- ½ ч.л. кориці
- ⅓ ч.л. солі
- 25 г родзинок
Приготування вівсяного печива дуже просте:
- Родзинки дрібно порубати та змішати з корицею. Цей крок краще не пропускати, бо саме це додає "той самий" аромат нашому печиву.
- М’яке вершкове масло змішуємо з рослинною олією.
- У теплій воді розчиняємо сіль.
- Борошно змішуємо з подрібненими вівсяними пластівцями та содою.
- Додаємо у рослинно-вершкову масу родзинки з корицею, ванільний цукор, теплу воду з сіллю, суміш з борошна та цукор.
- Замішати тісто.
- Далі можна розкачати тісто та вирізати формочками печиво. Але я лінива, тому просто відриваю невеличкі шматочки тіста, катаю кульки і формую печиво.
- Випікати за температурою 180 градусів 12-15 хвилин (в залежності від розмірів печива та бажаної “хрумкості”).
- Остудити та насолоджуватись!
Можна також трохи “апгрейдити” печиво, додавши у тісто цілі родзинки, інші сухофрукти, кокосову стружку, горішки або шматочки шоколаду.
Лайт-версія класичного вівсяного печива
Змішуємо 100 г цільнозернового борошна зі 100 г мелених вівсяних пластівців, додаємо 20 г вершкового масла кімнатної температури, по ½ ч.л. розпушувача, соди та кориці, 1 яйце, 100 г будь-якого фруктового пюре (я додала розім’ятий банан) та 30 г роздинок. Все змішати, сформувати печиво та випікати приблизно 15 хвилин при 180 градусах:
Дієтичні рецепти печива з вівсяних пластівців
Рецепти, наведені нижче, я не можу називати “вівсяне печиво”, бо вівсяне печиво - це те, що вище. Але іноді, я готую для себе і такі варіації з вівсяних пластівців.
- Для вівсяно-яблучного печива: 100 г пластівців треба залити 120-150 г кефіру, йогурту або фруктовим пюре чи навіть гарячою водою і залишити на 15 хвилин. В отриману суміш додаємо натерте яблуко, корицю і за бажанням сухофрукти. Якщо пластівці заливали просто водою, то треба додати до “тіста” яйце. Випікати при 180 градусах 20-30 хвилин.
- Для вівсяно-кокосового печива: 30 г кокосової стружки та 50 г мелених пластівців змішуємо з 2 яйцями та 2 ст.л. молока. Додаємо підсолоджувач за смаком. Випікати 20 хвилин при 180 градусах. Можна трохи проекспериментувати, та замінити кокосову стружку чи її частину перемеленим в блендері насінням соняшника.
А ви часто купуєте вівсяне печиво? Чи, може, теж робите його самі?