10 березня 2017 р.

Вівсяне печиво: класичне та дієтичне

Хто любить вівсяне печиво? Як завжди, я перекопала та перепробувала купу, доки не знайшла ідеальне, яким і поділюсь з вами. Воно таке ароматне, затишне, що хочеться його їсти й їсти, тому обережно! ☺ На смак, як свіже магазинне, але виглядає не зовсім так. Та й байдуже, адже я точно знаю, з яких продуктів зроблене моє печивко ☺ Отже, рецепт вівсяного печива, як то кажуть “майже за ГОСТом”, та кілька більш дієтичних варіацій печива з вівсяних пластівців.
Вівсяне печиво класичний рецепт за ГОСТом

Класичне вівсяне печиво

Приблизно на 18 штук середнього розміру нам знадобиться:
  • 100 г мелених вівсяних пластівців
  • 150 г борошна
  • 70 г теплої води
  • 60 г цукру
  • 50 г рослинної олії
  • 30 г м’якого вершкового масла
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • ½ ч.л. соди
  • ½ ч.л. кориці
  • ⅓ ч.л. солі
  • 25 г родзинок

Приготування вівсяного печива дуже просте:
  1. Родзинки дрібно порубати та змішати з корицею. Цей крок краще не пропускати, бо саме це додає "той самий" аромат нашому печиву.
  2. М’яке вершкове масло змішуємо з рослинною олією.
  3. У теплій воді розчиняємо сіль.
  4. Борошно змішуємо з подрібненими вівсяними пластівцями та содою.
  5. Додаємо у рослинно-вершкову масу родзинки з корицею, ванільний цукор, теплу воду з сіллю, суміш з борошна та цукор.
  6. Замішати тісто.
  7. Далі можна розкачати тісто та вирізати формочками печиво. Але я лінива, тому просто відриваю невеличкі шматочки тіста, катаю кульки і формую печиво.
  8. Випікати за температурою 180 градусів 12-15 хвилин (в залежності від розмірів печива та бажаної “хрумкості”).
  9. Остудити та насолоджуватись!
Можна також трохи “апгрейдити” печиво, додавши у тісто цілі родзинки, інші сухофрукти, кокосову стружку, горішки або шматочки шоколаду.
Рецепт домашнього вівсяного печива

Лайт-версія класичного вівсяного печива

Змішуємо 100 г цільнозернового борошна зі 100 г мелених вівсяних пластівців, додаємо 20 г вершкового масла кімнатної температури, по ½ ч.л. розпушувача, соди та кориці, 1 яйце, 100 г будь-якого фруктового пюре (я додала розім’ятий банан) та 30 г роздинок. Все змішати, сформувати печиво та випікати приблизно 15 хвилин при 180 градусах:
Дієтичний варіант класичного вівсяного печива

Дієтичні рецепти печива з вівсяних пластівців

Рецепти, наведені нижче, я не можу називати “вівсяне печиво”, бо вівсяне печиво - це те, що вище. Але іноді, я готую для себе і такі варіації з вівсяних пластівців.

  1. Для вівсяно-яблучного печива: 100 г пластівців треба залити 120-150 г кефіру, йогурту або фруктовим пюре чи навіть гарячою водою і залишити на 15 хвилин. В отриману суміш додаємо натерте яблуко, корицю і за бажанням сухофрукти. Якщо пластівці заливали просто водою, то треба додати до “тіста” яйце. Випікати при 180 градусах 20-30 хвилин.
  2. Для вівсяно-кокосового печива: 30 г кокосової стружки та 50 г мелених пластівців змішуємо з 2 яйцями та 2 ст.л. молока. Додаємо підсолоджувач за смаком. Випікати 20 хвилин при 180 градусах. Можна трохи проекспериментувати, та замінити кокосову стружку чи її частину перемеленим в блендері насінням соняшника.

А ви часто купуєте вівсяне печиво? Чи, може, теж робите його самі?