А я сьогодні знову з печивом. Навіть з двома. Після вівсяного, рецепт якого можна знайти ось тут, забажав мій чоловік пісочного печива. Моя улюблена Оксана Путан запропонувала два чудові рецепти швидкого пісочного печива, одне з яких “миттєве”, а друге “стрімке”. Привабливість їхня в тому, що при приготуванні замазюкається мінімум посуду: лише ковшик та ложка! І розкачувати його зовсім не потрібно! От точно, рецепт для лінивих ☺
Миттєве пісочне печиво, або швидкі пісочні коржики
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла
- 1 склянка борошна
- ½ ч.л. ванільного цукру
- 1 жовток
- ½ ч.л. розпшувача
- 2 ст.л. цукру
- бажаний наповнювач (у мене цього разу шматочки шоколаду)
Процес:
- Духовку вмикаємо на 180 градусів.
- У ковшику-сотейнику розтоплюємо вершкове масло.
- Знімаємо його з плити та одразу додаємо борошно, ванільний цукор, жовток, розпушувач, цукор. Тепер ложкою прямо у тому самому ковшику швиденько перемішуємо. Тісто прекрасно замішується і не прилипає до стінок посуду.
- Додаємо за бажанням наповнювач (шоколад, горіхи, насіння, сухофрукти, кокосову стружку, мак кунжут, цукати - все, що забажає ваша душа і дозволить фантазія).
- На деко викладаємо пергамент. Беремо формочку для печива (у мене замість неї кільце, вирізане з пластикової пляшки), ставимо її на деко і ложкою насипаємо в середину тісто. Воно таке крихтою буде, тому треба щільно утрамбувати його в форму.
- Випікати приблизно 15-20 хвилин.
З цієї кількості інгредієнтів у мене вийшла ось така кількість пісочного печива:
Лайфхак: це печиво не обов'язково пекти все одразу. Можна, наприклад, забабахати подвійну порцію, половину якої викласти у фольгу в формі ковбаски (діаметром 4-5 см), щільно загорнути та зберігати у морозильнику. Коли потрібно, дістати, потримати 5 хвилин при кімнатній температурі, нарізати “ковбаску” кругляшками в 1 см та поставити в духовку.
Стрімке пісочне печиво
Ще простіше, ще швидше ☺
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла
- 1 склянка борошна
- ½ склянки цукру (я кладу трохи меньше)
- 2 яйця
- дрібка солі
- 1 ч.л. розпшувача
- ⅓ склянки наповнювача (тут у мене трохи маку та кокосова стружка, але можна додавати все, що забажаєте, як у попередьому випадку)
Процес дуже схожий.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Вершкове масло розтоплюємо в ковшику і закидаємо туди всі інгредієнти. Ретельно перемішуємо. Це тісто буде трохи рідкішим, печиво розпливається, тому викладаємо його на деко ложкою і лишаємо між печеньками місце (щоб не злиплось в духовці). Випікаємо 15 хвилин. Зникає воно так само стрімко, як і готується:
Ну і загальне фото пісочного печива двох видів:
Те, що перше, миттєве, виходить більш хрумким, дійсно як коржик. А от друге, стрімке, більш ніжне, але теж розсипчасте.
Знаю, що існує класичний рецепт ніжного пісочного печива (там на 100 г вершкового масла додається 2 жовтка, 100 г цукру та 180 г борошна). Але мені чомусь до душі припали саме рецепти Оксани.
А ви любите пісочне печиво? Чи маєте свій фірмовий рецепт?