29 травня 2017 р.

Тертий пиріг з варенням. Рецепт приготування

Рецепт тeртого пирога з варенням раніше точно був дуже розповсюдженим. В моєму дитинстві матуся пекла його на великому деку, а потім розрізала на апетитні квадратики. Воно так смачно було з чаєм або склянкою молока! Зараз я іноді роблю такий пиріг для чоловіка (але меншими порціями), бо печеться він дуже просто і без зайвих заморочок. Отже, тертий пиріг з варенням.
Рецепт приготування тертого пирога з варенням або джемом

Нам знадобиться:

  • 200 г вершкового масла (треба дістати його з холодильника за 20 хвилин до початку приготування пирога)
  • ⅔ склянки цукру*
  • 3 склянки + 2 ст.л. борошна для тіста та ½ склянки для крихти*
  • 2 яйця
  • 250-300 мл варення (джему, повидла)
  • 1 ч.л. розпушувача (або можна замінити на ⅓ ч.л. гашеної соди)
  • 1 пак. ванільного цукру
  • дрібка солі
* за склянку в рецепті прийнята ємність об’ємом 250 мл

Як приготувати тертий пиріг


  1. Розм’якшене вершкове масло змішати з цукром та ванільним цукром до кремоподібної маси. Це можна зробити за допомогою міксера, а можна просто виделкою. Я лінива, тому більше люблю другий варіант ☺
  2. Додаємо яйця і перемішуємо до гладенього вигляду.
  3. Обов’язково просіюємо борошно. Додати розпушувач та дрібку солі.
  4. У яєчно-масляну суміш додаємо 3 склянки + 2 ст.л. борошна і ретельно вимішуємо тісто. Знову ж таки, я все перемішую спочатку виделкою, а потім руками, але можна скористатись міксером із насадками для тіста (спіралеподібні такі, що часто входять до комплекту). Тісто має стати еластичним, щільним і не буде липнути до рук.
  5. Розділяємо тісто на 2 нерівні частини, ось так:
 Розділяємо тісто на 2 нерівні частини
  1. На деко, вкрите пергаментом, викладаємо більшу частину тіста та сухими руками розподіляємо його по поверхні, розтягуючи в різні сторони та формуючи бортики по боках.
  2. Намазуємо на тісто варення чи джем. В ідеалі краще брати густе та кислувате варення. Якщо ж начинка виявилась дуже рідкою, не хвилюйтесь! Просто можна додати до неї трошки крохмалю.
  3. До меншої частини тіста додаємо 0,5 склянки борошна, що лишилось та вимішуємо однорідне тісто. Тут прийдеться додати трошки зусиль, поки вся крихта не збереться в тугу кулю.
  4. Натираємо на терці тісто та рівномірним шаром посипаємо пиріг:
Натираємо на терці тісто та рівномірним шаром посипаємо пиріг
  1. Ставимо наш тертий пиріг у духовку, розігріту до 200°С приблизно на 25 хвилин до золотавого кольору крихти зверху. Якщо ж ви забули заздалегідь розігріти духовку, то на час її розігрівання поставте пиріг у холодильник.
  2. Готовий пиріг нарізаємо на квадратики або ромбики та лишаємо охолонути, щоб начинка трошки застигла.
  3. Ну а тепер біжіть скоріше заварювати чай та насолоджуватись смачним тертим пирогом з варенням!

Enjoy your meal!