Рецепт тeртого пирога з варенням раніше точно був дуже розповсюдженим. В моєму дитинстві матуся пекла його на великому деку, а потім розрізала на апетитні квадратики. Воно так смачно було з чаєм або склянкою молока! Зараз я іноді роблю такий пиріг для чоловіка (але меншими порціями), бо печеться він дуже просто і без зайвих заморочок. Отже, тертий пиріг з варенням.
Нам знадобиться:
- 200 г вершкового масла (треба дістати його з холодильника за 20 хвилин до початку приготування пирога)
- ⅔ склянки цукру*
- 3 склянки + 2 ст.л. борошна для тіста та ½ склянки для крихти*
- 2 яйця
- 250-300 мл варення (джему, повидла)
- 1 ч.л. розпушувача (або можна замінити на ⅓ ч.л. гашеної соди)
- 1 пак. ванільного цукру
- дрібка солі
* за склянку в рецепті прийнята ємність об’ємом 250 мл
Як приготувати тертий пиріг
- Розм’якшене вершкове масло змішати з цукром та ванільним цукром до кремоподібної маси. Це можна зробити за допомогою міксера, а можна просто виделкою. Я лінива, тому більше люблю другий варіант ☺
- Додаємо яйця і перемішуємо до гладенього вигляду.
- Обов’язково просіюємо борошно. Додати розпушувач та дрібку солі.
- У яєчно-масляну суміш додаємо 3 склянки + 2 ст.л. борошна і ретельно вимішуємо тісто. Знову ж таки, я все перемішую спочатку виделкою, а потім руками, але можна скористатись міксером із насадками для тіста (спіралеподібні такі, що часто входять до комплекту). Тісто має стати еластичним, щільним і не буде липнути до рук.
- Розділяємо тісто на 2 нерівні частини, ось так:
- На деко, вкрите пергаментом, викладаємо більшу частину тіста та сухими руками розподіляємо його по поверхні, розтягуючи в різні сторони та формуючи бортики по боках.
- Намазуємо на тісто варення чи джем. В ідеалі краще брати густе та кислувате варення. Якщо ж начинка виявилась дуже рідкою, не хвилюйтесь! Просто можна додати до неї трошки крохмалю.
- До меншої частини тіста додаємо 0,5 склянки борошна, що лишилось та вимішуємо однорідне тісто. Тут прийдеться додати трошки зусиль, поки вся крихта не збереться в тугу кулю.
- Натираємо на терці тісто та рівномірним шаром посипаємо пиріг:
- Ставимо наш тертий пиріг у духовку, розігріту до 200°С приблизно на 25 хвилин до золотавого кольору крихти зверху. Якщо ж ви забули заздалегідь розігріти духовку, то на час її розігрівання поставте пиріг у холодильник.
- Готовий пиріг нарізаємо на квадратики або ромбики та лишаємо охолонути, щоб начинка трошки застигла.
- Ну а тепер біжіть скоріше заварювати чай та насолоджуватись смачним тертим пирогом з варенням!
Enjoy your meal!