12 травня 2017 р.

Кокосовий рай з iHerb. Як вибрати кокосову олію?

Зізнайтесь, чи любите ви справжній кокос? Я от, наприклад, не люблю. Бо, по-перше, нормальний кокос там де я живу, зустрічається вкрай рідко (майже ніколи), а по-друге, колупатися з ним зовсім не доставляє радості. Але я просто обожнюю сам кокосовий смак. І айхерб обожнюю ☺ Тому сьогодні поговоримо про кокосові продукти з iHerb: олії, манни, баттери, пасти та інше.

Як вибрати кокосову олію? Порівняння популярних кокосових олій з iHerb


Чим кокосова олія корисна в їжі?

Кокосова олія містить велику кількість жирних кислот, які дуже легко засвоюються, покращують травлення і роботу печінки, сприяють схудненню (бо не відкладаються про запас, а дають енергію).
Найважливіші компоненти кокосової олії:
  • лауринова кислота, яка має потужну противірусну та антибактеріальну дію, отже сприяє підвищенню імунітету;
  • міристинова жирна кислота, яка підсилює вироблення еластину і колагену, що відповідають за пружність і молодість шкіри.
Найкращими вважаються олії, отримані методом холодного пресування. Саме так зберігається більша частина корисних речовин.

Якою буває кокосова олія?

В першу чергу, кокосова олія буває косметичною та харчовою:
  • косметична найчастіше не дуже добре очищена, містить певні добавки, які не дозволяють їй загусати при низьких температурах. Така олія для їжі не підходить.
  • харчова олія застосовується і для їжі, і для косметичних цілей. До того ж, саме серед харчових варіантів є досить великий вибір органічних олій. А це дає гарантію користі та безпеки.
Харчова кокосова олія буває рафінованою та нерафінованою:
  • Рафінована кокосова олія не має запаху, але для косметичних маніпуляцій практично не підходить. Найкраще використовувати рафіновану олію для смаження. Це одна з тих небагатьох олій, яка не змінює своїх властивостей при високих температурах і не утворює канцерогенів. Смажити та тушкувати на цій олії можна все, що завгодно, але не на самому великому вогні (бо може почати диміти). Присмаків та ароматів стравам така олія не надає.
Якщо в процесі рафінації не використовувались хімікати, а була лише обробка паром, то така олія повністю позбавляється запаху і смаку. Також підвищується максимально безпечна температура нагрівання і зберігається користь кокосової олії. Якщо олія рафінувалась без використання хімікатів, вона позначається як органічна.
  • Нерафінована кокосова олія має позначку extra virgin, тобто це олія першого холодного віджиму. Така олія зберігає не тільки всю користь кокоса, але і його неповторний аромат.
Нерафінована олія в принципі теж підходить для смаження. Але через те, що вона смачно пахне, м'ясо і цибулю на ній краще не підсмажувати. А ось млинці та сирники - ідеально (рецепти за посиланнями).
Не зважаючи на те, що на упакуванні одних виробників зазначено extra virgin, а на інших просто virgin, відмінностей такі олії не мають. У кокосової олії, на відміну від оливкової, це означає одне й те саме - перший віджим. Просто з “екстра” звучить трохи крутіше ☺

Відео Мімі Айконн про 10 б'юті-способів використання кокосової олії:


Далі поділюсь добірочкою кокосових продуктів з iHerb.

Рафінована кокосова олія


Organic Coconut Oil від Jarrow Formulas
Ця олія має багато гарних відгуків на айхербі. Вона не має жодних ароматів та смаку. В холодному приміщенні стає білою та твердою, а в теплому - рідкою та прозорою.
Ціна (на сьогодні) за 16 oz (473 g) - $7.60 (без знижок - $11.95)

Refined Organic Coconut Oil від Nutiva
Це теж рафінована олія, але вона має легесенький аромат та присмак вершкового масла. На відміну від попереднього виробника Jarrow Formulas, тут на упакуванні вказана інформація про спосіб рафінації (паром).
Ціна 15 fl oz (444 ml) - $7.28 (без знижок - $8.99).

Для чого потрібна рафінована кокосова олія
Посилання на продукти:

Нерафінована кокосова олія

Найпопулярнішими та найкращими на iHerb вважаються наступні кокосовій олії першого (холодного) віджиму:
  • Organic Extra Virgin Coconut Oil від Nature's Way - 16 oz (448 g) - $13.49 (без знижок $15.99);
  • Organic Extra Virgin Coconut Oil від Jarrow Formulas - 16 oz (473 g) - $10.85 (без знижок $16.95);
  • Organic Virgin Coconut Oil від Nutiva - 15 fl oz (444 ml) - $12.20 (без знижок $14.59);
  • 100% Organic Virgin, Coconut Oil від Source Naturals -15 fl oz (443 ml) - $8.91 (без знижок $16.50).
  • Raw Extra Virgin Coconut Oil від Garden of Life - 14 fl oz (414 ml) - $6.96 (без знижок $9.99).
Для чого потрібна нерафінована кокосова олія

Кокосова манна та баттер


Organics Raw Coconut Butter від Artisana
Першим, що я спробувала з кокосових продуктів на iHerb, був неперевершений органічний сирий кокосовий баттер від марки Артісана. Дізналась про цей продукт від Ані, яка є сертифікованим тренером та спеціалістом з харчування. До речі, у неї цікавий ютуб канал та інстаграм.
Organics Raw Coconut Butter від Artisana - це не кокосова олія в звичайному розумінні, а однорідна кокосова маса чи пюре з кокоса, тобто його подрібнена м’якоть і олія, що відшаровується зверху. Смак солодкуватий, аромат просто неперевершений!

Organic Coconut Manna, Pureed Coconut від Nutiva
Ця кокосова манна, або пюре з кокоса віт Нутіва, родич вищеописаної Артісани. Тут теж олія змішана з м'якоттю кокоса, яка дрібно розтерта. Але кажуть, що ця манна більш суха за текстурою, але за ціною трошки вигідніша.

Посилання на продукти:
Artisana - 14 oz (397 g) - $7.67 (без знижок $13)
Nutiva - 15 oz (425 g) - $10.54 (без знижок $12.99)

Кокосову манну або баттер дуже смачно додавати в ранкову вівсянку (додає вершкового смаку та ніжності, плюс підвищує корисні та поживні властивості сніданку). Баттер також додає кремового смаку різноманітним смузі та коктейлям. З ним можна робити крем-глазур (для цього треба лише розвести баттер 1-2 ст.л. гарячої води). А якщо в таку суміш додати какао або кероб та залишити в морозилці на 15-20 хвилин, то отримаємо корисну домашню шоколадку.
Коли я відчуваю сильний голод або нестерпне бажання вмаламурити чогось дуже некорисного, я просто з'їдаю шматочок цієї кокосової смакоти. Вона дає відчуття ситості та видбиває тягу до всіляких вкусняшок.

Ціна цих продуктів не найбюджетніша. А я так обожнюю насолоджуватись ними! На мою радість, існує ще один варіант, який, на мій погляд, є достойним аналогом (а може навіть і кращим) баттеру Артісані та манні Нутіва. Це збитий кокос від Едварда та Синів.

Як вживати кокосову манну та баттер

Unsweetened Organic Creamed Coconut Edward & Sons
Це натуральний збитий кокос, який коштує $2.99 (а зі знижкою зараз $2.32) за 7 oz (200 g)! Як він виглядає, можна подивитись у Даші Satu Panda, від якої я про нього й дізналась ☺

Кокосову олію, що виділяється від м’якоті, я відокремлюю та використовую як звичайну нерафіновану, а сам брусок нарізаю на невеличкі шматки та зберігаю у холодильнику. Так зменшується жирність самого кокосового щастя, яке нагадує якусь кокосову халву (таке буває?). Ну а якщо перемішати олію та м’якоть, то вийде справжня кокосова манна, як у Nutiva, тільки дешевше.
Creamed Coconut звичайно трохи відрізняється від улюбленої Artisana. Продукт не так дрібно перемелений у пюре, як кремовий баттер. Але за смаком та ароматом це практично ідентичні смаколики!

Ще трошки кокосових продуктів


Unsweetened Organic Coconut Flakes від Edward & Sons - це органічні кокосові пластівці без цукру (подивитись на них можна тут).
Я люблю додавати ці шматочки кокосу в готову домашню гранолу безпосередньо перед вживанням.
Ціна Coconut Flakes як і у збитого кокоса - $2.99 за 7 oz (200 g).

Кокосове борошно та кокосові пластівці з iHerb

Кокосове борошно теж є доволі популярним сьогодні продуктом. Це, по суті, макуха та відходи від виробництва кокосового молока. Кокосове борошно майже знежирене, багато клітковиною та зовсім не містить глютену (для кого це важливо). Непоганими варіантами кокосового борошна на iHerb вважаються:
  • Edward & Sons, Organic Coconut Flour, 1 lb (454 g)
  • Nutiva, Organic Coconut Flour, Unrefined, 1 lb (454 g)

А ви любите кокосову їжу? Що купуєте з подібних продуктів на iHerb?