22 травня 2017 р.

Про вітаміни, мінерали та біологічно активні добавки

Багато хто з нас починає приймати вітаміни, мінерали або БАДи, коли відчуває слабкість, швидку втому або застуду. Деякі люди вважають, що вітамінно-мінеральні комплекси треба приймати постійно, бо потрібна кількість мінералів та вітамінів не потрапляє в організм із їжею в повному обсязі. Сьогодні я вирішила дослідити це питання, щоб зрозуміти, як часто та які саме комплекси вітамінів, мінералів або інші біологічно активні добавки краще приймати.
Про вітаміни, мінерали та біологічно активні добавки

Що таке вітаміни, мінерали та біологічно активні добавки

Варто почути слово “вітамін”, як уява вимальовує пухирець із таблетками. Так само помилково цей термін застосовується до всіх харчових добавок, а ми нерідко плутаємо з вітамінами мінерали. Тому трошки теорії не завадить. Отже:
  • Вітаміни - це складні низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, які є життєво важливими поживними речовинами та потрібні нашому організму для нормальної роботи.
  • Мінерали - це хімічні елементи, що присутні в організмах живих істот в низьких концентраціях. На відміну від вітамінів, мінерали не є складними хімічними або органічними сполуками. Навпаки, це найпростіші елементи (здебільшого метали та металоїди), тобто ті, що можна побачити в періодичній таблиці Менделєєва.
  • Біологічно активні добавки (БАДи) - це спеціальний харчовий продукт, що містить речовини природного походження, які нормалізують баланс поживних речовин в організмі. Наприклад, риб'ячий жир, амінокислоти, пробіотики, харчові волокна, а також вітаміни, мінерали та їхні комплекси.
Що таке вітаміни, мінерали та біологічно активні добавки

Навіщо потрібні вітаміни та мінерали

На відміну від основних компонентів їжі - білків, жирів та вуглеводів - вітаміни не спалюються організмом наче паливо. Навпаки, вони виконують своє головне завдання - сприяють найважливішим хімічним реакціям, що підтримують життя в нашому тілі.

Саме тому вітаміни - це незамінні мікрокомпоненти їжі, бо організм не може без них обійтися, але водночас не в змозі в достатній кількості синтезувати їх самостійно. Це означає, що нам все ж таки доводиться отримувати вітаміни із зовнішніх джерел.

Мінерали, як і вітаміни, також життєво необхідні нашому тілу для життя. Вони потрібні для будівництва кісток, виробництва гормонів, регуляції серцевого ритму. І якщо, наприклад, людина страждає від хронічних захворювань, дефіцит в мінералах може погіршити її стан.

Які бувають вітаміни і мінерали

Існує 13 вітамінів дійсно необхідних людині. 4 вітаміни - жиророзчинні, тобто потребують жирів, щоб адсорбуватись в організмі:
  • А (ретинол),
  • D (холекальциферол),
  • E (токоферол),
  • К (филлохинон).

Решта 9 вітамінів - розчинні у воді:
  • С (аскорбінова кислота) та 8 вітамінів групи В:
  • В1 (тіамін),
  • В2 (рибофлавін),
  • В3 (ніацин),
  • В5 (пантотенова кислота),
  • В6 (піридоксин),
  • В7 (біотин, іноді називається вітаміном Н),
  • В9 (фолат, або фолієва кислота),
  • В12 (кобаламін) ,

Іноді в якості 14-го вітаміну приводять також холін, але частіше все ж таки зустрічається список з тринадцяти пунктів.

Мінерали, потрібні людському організму для нормальної роботи, розділяються на:
  • макроелементи, які потрібні організму в кількості більше 100 мг в день - калій, хлор, натрій, кальцій, фосфор, магній, сірка;
  • мікроелементи, які потрібні організму в значно менших кількостях - менше 100 мг в день. Серед них цинк, залізо, марганець, мідь, йод, селен, молібден, кобальт, фтор.
Які бувають вітаміни і мінерали

Чи може нашкодити надлишок вітамінів?

Поняття надлишок (гіпервітаміноз) може бути застосовано тільки відносно чотирьох жиророзчинних вітамінів: A, D, Е і К. Але їх передозування можливе тільки якщо перевищити профілактичну дозу в десятки і навіть сотні разів. “Зайві” водорозчинні вітаміни вільно виводяться з організму разом з сечею. Тому уважно читайте інструкцію та приймайте вітаміни строго в зазначеному дозуванні.

Які добавки слід приймати для міцного здоров’я

Існують базові програми або схеми, які рекомендує той чи інший фахівець. Звичайно єдиної думки немає. Але в цілому такі програми прийому біологічно активних добавок дуже схожі. Частіше за все зустрічається наступний набір:
  • вітамінно-мінеральний комплекс;
  • риб'ячий жир (комплекс Омега-3 кислот);
  • вітамин D.
Чому вітамін D виділяють окремо? Бо єдиний спосіб підвищити його рівень - це безпосередній вплив сонячних променів на шкіру, який дозволяє організму синтезувати вітамін D. Але сонцезахисні засоби утворюють на шкірі плівку, що перешкоджає цьому процесу. В їжі недостатньо вітаміну D, але його додають в молоко і деякі інші так звані збагачені продукти харчування.
Які добавки слід приймати для міцного здоров’я

Мультивітамінні або вітамінно-мінеральні комплекси

Деякі спеціалісти радять дуже ретельно підходити до вибору подібних комплесів вітамінів та мінералів. Наприклад, якщо ви маєте алергію на деякі вітаміни групи В, звісно приймати мультикомплекси не слід.

Також часто в подібних добавках мінерали знаходяться в погано засвоюваній формі. Деякі мінерали рекомендується вживати окремо, а не разом, щоб вони краще засвоїлися, наприклад, цинк і мідь. Тому фахівці радять віддавати перевагу таким комплексам, де цинку і міді міститься зовсім небагато та вживати їх додатково в добре засвоюваній формі.
Однією з найкращих в плані засвоєння і безпечності для організму вважаються хелатні форми мінералів - це коли мінерал з'єднаний з амінокислотою. Гірше, коли мінерали представлено у вигляді сульфатів.

Саме тому, багато хто все ж таки дотримується думки, що вітаміни та мінерали краще пити окремо один від одного. Вітаміни - в першій половині дня, а мінерали - у другій. Причому, з вітамінами А, D і Е добре вживати страви, заправлені рослинною олією, бо тоді вони легше всмоктуються. А мінеральні комплекси потрібно пити між їжею, бо багато продуктів можуть послаблювати їхню дію.

Моя думка. Що я вживала з вітамінів, мінералів та добавок

Я вже розповідала, що постійно приймаю Омегу. Яку саме і чому я писала в пості про Риб'ячий жир та Omega-3.
Серед мультивітамінних добавок, представлених на iherb, а вживала різні варіанти, але мене останнім часом дуже бентежать ті шалені дозування від добової норми. Ну навіщо викидати гроші в унітаз та додатково навантажувати нирки (адже все одно зайве організм виводить із сечею)? Подібні великі дозування, на мій погляд, потрібні при суворій дієті або спортсменам чи то людям, які мають велике фізичне, розумове або емоційне навантаження, чи перебувають в стресовому стані. Тому для себе я стараюсь обирати мультивітамінно-мінеральні добавки, де дозування не перевищують 100% від денної норм. Зараз, наприклад, подобається комплекс від Deva.
Вітаміни, мінерали та добавоки з iherb
Що я вживала з вітамінів, мінералів та добавок
А взагалі-то, мені здається, що до вибору подібних добавок треба підходити дуже відповідально, уважно дивитись та аналізувати склад на упакуванні комплексів, особливо, якщо маєте якісь особливості організму.
Що думаєте з приводу вітамінно-мінеральних добавок? Чи приймаєте додатково комплекси? Які ваші улюблені? Діліться в коментах ☺