24 травня 2017 р.

Олія каріте чи масло ши?

Масло ши зараз можна знайти у складі практично кожного крему для рук, а баттери для тіла взагалі майже не бувають без цього інгредієнту. Оскільки на iHerb нещодавно з’явилась ще одна версія ши, а саме рідка, я вирішила дізнатись, чим відрізняються властивості твердого масла від рідкої олії, чим вони корисні і яким з них краще користуватись. Отже, олія каріте чи масло ши?
Олія каріте або масло ши

Масло ши - це рослинна олія, яку добувають з дерев каріте, що ростуть в Західній та Центральній Африці. Давайте визначимось, що звичну, тверду форму буду називати масло ши (бо англійською “shea butter”), а рідку форму - олія каріте (англ. shea nut oil). Ну, щоб не заплутатись ☺  
Дерево каріте та горіхи ши

Тверде масло ши - Shea Butter Now Foods Solutions


Моє знайомство з цим продуктом почалось з Shea Butter від Now Foods. Думаю, багатьом айхербоголікам він відомий. Це натуральне масло не містить гексану (який часто використовують при отриманні таких масел). Конкретно цей продукт виробляється тільки методом холодного пресування, без використання екстрагентів.

Now Foods Solutions Shea Butter

Shea Butter чудово пом’якшує шкіру та утримує вологу. Воно ідеальне для сухої та огрубілої шкіри, що потребує інтенсивного зволоження. Особливо це стосується шкіри на ліктях, колінах та стопах.

Тверде масло ши Now Foods упаковано в велику пластикову банку з кришкою, що загвинчується. Спочатку продукт виглядає як тверде вершкове масло, має світло-молочний колір. Пахне досить специфічно - має масляно-горіховий запах. Для мене цей аромат трохи нагадує вершкове морозиво.

Текстура у цього масла тверда, але іноді можна побачити крупинки та відчути, що продукт став трохи нерівномірним. Це відбувається через перепади температур: при повільному охолодженні структура масла може стати зернистою.  Але ця зернистість ніяк не впливає на властивості масла ши. Ці крупинки зовсім не дряпають шкіру:



При нагріванні масло тане і знову стає рівномірним. Та й взагалі, при контакті зі шкірою й теплом рук, воно легко плавиться та без проблем розподіляється по тілу. Я набираю масло із баночки косметичним шпателем. Так мені здається гігієнічніше.

Вбирається масло дуже легко, залишаючи трохи жирнуватий слід. Тому на шкіру я наношу його виключно ввечері, перед сном майже щодня. Особливо люблю використовувати масло ши після душу та скрабування кавою. В результаті отримую більш еластичну шкіру (особливо на стегнах та сідницях).

Взимку в вітряну погоду масло ши стало незамінним для моїх обвітрених рук та пошкоджених губ. Врятувало буквально за пару днів! Також для мене це ідеальний винищувач сухої та огрубілої шкіри на п’яточках. Ввечері наношу його на стопи, одягаю шкарпетки і всю ніч маселко працює. Вранці п’яточки мов у немовля ☺ До речі, коли наносите масло ши, додайте його трошки на кутикули - зволожує та пом’якшує на відмінно!

Отже, масло ши:
  • зволожує всі типи шкіри у дітей та дорослих;
  • відновлює еластичність шкіри;
  • захищає від сонця та вітру (має природний SPF 2). Саме тому його часто можна зустріти в складі кремів до, після та для засмаги.
  • пом’якшує суху та грубу шкіру;
  • заспокоює та знімає подразнення та свербіння;
  • підходить для чутливої шкіри;
  • якісно та надовго зволожує шкіру - ефективно діє протягом 8 годин після нанесення;
  • має протизапальну дію;
  • чудово працює під час масажу;
  • підвищує тонус та щільність шкіри;
  • можна використовувати в якості бальзаму для губ;
  • добре відновлює шкіру після відвідування басейну або після засмаги;
  • заспокоює шкіру після гоління;
  • навіть рятує шкіру малюків від попрілостей.

Ну дійсно універсальне маселко!
Посилання на Now Foods Solutions Shea Butter, 7 fl oz (207 ml)

Рідка олія ши (каріте) від Now Foods - Shea Nut Oil

Олія каріте - це все те ж натуральне масло ши, тільки його окрема рідка фракція, яку отримують в процесі виробництва. Подібну технологію раніше використовували для отримання фракційної кокосової олії, а тепер почали робити те саме з маслом ши. Можна сказати, що це побічний продукт, тому ціна у нього дешевша.

Коли на iHerb з’явилось масло ши в рідкому виді я дуже зраділа.  Бо в деяких випадках саме рідка олія каріте мені набагато зручніша у використанні. Наприклад, її не потрібно попередньо плавити на водяній бані або в мікрохвильовці, а можна використовувати відразу.

Текстура олії каріте трохи в'язка, але текуча. Прозора пляшка Shea Nut Oil забезпечена захистом від ультрафіолетових променів, що дуже важливо:

Now Foods Shea Nut Oil
Використання ідентичне твердому маслу ши. В олії каріте хоч і менше корисностей, ніж в її “твердому браті”, але вона так само добре зволожує, пом’якшує та живить.

Та для мене все ж таки є одна суттєва відмінність. Саме рідку олію каріте я дуже полюбила використовувати для волосся - роблю з нею маски. Виливаю невелику кількість на долоню і ретельно втираю в волосся перед тим, як збираюсь його помити. Хожу з цією масочкою близько години (а може навіть і більше), а потім ретельно мию голову. Цікаво, що після маски моє волосся дуже легко розчісується навіть без кондиціонеру. На вигляд стає блискучим, гладеньким та сяючим. Дуже люблю цей результат!

Для мене маска з олії каріте - це чудове інтенсивне природне живлення, зволоження та захист від несприятливих погодних умов (сильної спеки або холоду).
Іноді, коли на руках залишається трохи олії, я можу нанести її на кінчики, щоб запобігти виникненню посіченого волосся.
Також зустрічала поради щодо нанесення олії каріте на чисте вологе волосся (тільки потім все одно треба його сполоснути). Також можна додати кілька крапель олії до кондиціонеру чи бальзаму для волосся. Я так ще не експериментувала ☺
Посилання на Now Foods Shea Nut Oil, 4 oz (118 ml)

Отже, для мене масло ши та олія каріте стали незмінними мастхевами у догляді за тілом та волоссям. Вони недорогі та універсальні. Я теж дуже оцінила їхні зволожуючі та захисні властивості.

А ви використовуєте в своєму догляді олію каріте чи масло ши в чистому вигляді? Який формат вам здається більш зручним?
comments powered by HyperComments