27 грудня 2017 р.

Враження від прочитаних книжок. Ден Аріелі, Вудгауз, Маріша Пессль, Твін Пікс та трошки про рекрутинг

Під час написання минулого поста про різдвяні фільми та музику, я згадала, що давненько не робила оглядів із серії переглянуто/прочитано. Отже, сьогодні розкажу про свої враження від прочитаних книжок, раптом ви знайдете тут і для себе щось цікаве почитати.

Враження від прочитаних книжок

Ден Аріелі. “Зникаючі шкарпетки, новорічні обіцянки і ще 97 загадок буття” / Irrationally Yours: On Missing Socks, Pickup Lines, and Other Existential Puzzles


Це моя друга книга авторства Дена Аріелі. Детальніше про нього розповідала в огляді на книгу Передбачувана ірраціональність.

“Зникаючі шкарпетки…” - це відредаговані публічні відповіді Дена Аріелі на листи читачів його колонки у Wall Street Journal. Більшість з цих питань, чесно кажучи, викликали у мене *facepalm*. Не думала, що люди здатні писати в газету та чекати відповіді на такі питання. Ну, наприклад, в чому сенс кнопки ”подобається” на Фейсбуці, яку кабінку громадського туалету вибрати, чому при пранні завжди пропадають шкарпетки, як перестати злитися на білок і таке інше. Люди, ви серйозно?
Ден Аріелі. Зникаючі шкарпетки, новорічні обіцянки і ще 97 загадок буття

Хоча декілька думок з книги мені сподобались. Це ті, де автор проявив себе як фахівець в області поведінкової економіки, яким я його завжди вважала:
  • Один зі способів подивитись на ситуацію з нейтральної точки зору - це подумати, яку б пораду ти дав близькій людині в подібних обставинах.
  • Вимовлені вголос вибачення є дуже дієвими навіть тоді, коли люди не відчувають провини. І навіть тоді, коли людина, перед якою ви вибачаєтесь, це розуміє.
  • Серед трьох видів переживань - передчуття, подорожі та спогадів, менше всього часу припадає на саму відпустку.
  • Частіше за все ми успішно адаптуємося до багатьох речей, але деякі ми не приймаємо або приймаємо не так швидко.
  • До невизначеності важко звикнути.
  • Схильність дотримуватись існуючого положення означає, що до рішення нічого не змінювати людина ставиться зовсім по іншому, ніж до рішення змінити ситуацію. Ми вважаємо, що рішення - це переїзд або одруження, перехід на іншу роботу тощо. А перебування на тому ж місці, неодружене життя, одна і та ж робота - все це не відноситься до категорії рішень. Але це не так.

Відверто кажучи, не можу порадити “Зникаючі шкарпетки…” до читання, бо відносно інформації там дуже мало. Краще вже почитати книжку про ірраціональність (ще раз посилання на пост).


Пелем Ґренвіль Вудгауз “Містер Поттер лікується відпочинком” / Mr Potter Takes a Rest Cure


Це перший твір Вудгауза, який я прочитала. Ця історія приємна та легка для читання, дуже затишна і обов'язково сприятиме гарному настрою. До того ж, вона ну дуже невеличка, тому встигнути подарувати собі порцію позитивних емоцій можна навіть за ранковою кавовою.
Пелем Ґренвіль Вудгауз

Вважається, що саме твори Вудгауза є своєрідним тестом, наскільки вам підходить англійський гумор. Мені підходить, це точно ☺


Скотт Фрост “Твін Пікс: Спогади спеціального агента ФБР Дейла Купера” / The Autobiography of F.B.I. Special Agent Dale Cooper: My Life, My Tapes by Scott Froste


Скотт Фрост - це брат сценариста серіала Марка Фроста, який теж писав сценарії до деяких серій Твін Пікса.

З цієї книги ми дізнаємось, як Дейл Купер став спеціальним агентом ФБР, як він потрапив у Твін Пікс, звідки у нього взявся його перший диктофон і хто така та Дайан, для якої Купер постійно залишає голосові повідомлення.

Скотт Фрост Твін Пікс: Спогади спеціального агента ФБР Дейла Купера

Думаю, ці спогади в форматі щоденника цікаво буде прочитати виключно тим, хто знайомий з історією Твін Пікс.


Маріша Пессль Нічне кіно / Night Film by Marisha Pessl


Маріша Пессль - це американська письменниця, а “Нічне кіно” - це друга її книга, яка вперше побачила світ ще в 2013 році.

Маріша Пессль Нічне кіно

Нічне кіно - це найнезвичайніша книга, яку я читала в своєму житті. На мій погляд, вона повністю заслуговує всіх тих позитивних відгуків, які про неї існують. Це чудовий, дуже цікавий нуарний та містичний роман-триллер про загадкового режисера Станісласа Кордову. Роман оповідає про журналіста, який вирішив вести власне розслідування смерті дочки цього режисера Олександри.

Книга дуже захоплює. Я читала її з величезним бажанням дізнатись, чим же там все закінчиться. Сюжет захоплюючий, герої прописані просто прекрасно, мов справді дивишся кіно в своїй голові. Є навіть трохи доцільного гумору. Як на мене, там трошки затягнутий фінал, але книга все одно читається на одному диханні.


Ільгіз Валінуров “Рекрутинг на 100%: мистецтво залучати кращих”


Ільгіз Валінуров професійно займається підбором персоналу з 1999 року, а також має власне агентство Business Connection. Ця книга потрапила до мене випадково, після участі в Марафоні Рекрутерів, де одним зі спікерів і був Ільгіз.

Ільгіз Валінуров Рекрутинг на 100%

Можу сказати, що нічого надзвичайно нового для себе я не відкрила. Але мені сподобалась подача інформації дуже легкою та простою мовою з прекрасними життєвими прикладами.

Якби така книжка потрапила мені в руки ще років 6-7 тому, я почувала б себе більш впевнено в багатьох ситуаціях. Отже, книгу можу порадити або починаючім рекрутерам, або всім тим, хто цікавиться підбором персоналу чи просто хоче освіжити в пам’яті деякі моменти.

Також серед прочитаних книжок маю три за темою Хюґе (нещодавно детально розповідала в пості “Фактор Хюгге”), книгу про “Сіль, цукор та жир”, а також вже ділилась своїм захопленням від нон-фікшн книжок про Чарівний кишечник та НейроЛогіку → читати детальніше.


Бажаю всім затишних вечорів з хорошими книжками!