Щоб утилізувати сир, вирішила я на вихідних приготувати сирну запіканку. Ми вже готували з вами деякі страви з сиру: Королівську ватрушку з чизкейком, ідеальні сирники, магкейк та трикутники з лаваша. Прийшла черга й запіканки. Готувати запіканку з сиру можна як в духовці, так і в мультиварці. А рецептів існує просто безліч. Сьогодні поділюсь своїм улюбленим та простим покроковим рецептом приготування сирної запіканки
Для сирної запіканки візьміть:
- сир жирністю 5% - 600 г,
- яйця - 3 шт (вони мають бути холодними, це важливо!),
- молоко - 150 мл (можна взяти сметану, йогурт або кефір),
- кукурудзяний крохмаль - 6 ст.л. (це приблизно 150 г, хоча можна й трошки менше було брати), або картопляний - 3 ст.л.*, або 3 ст.л. манки**, або будь-яке борошно (пшеничне, вівсяне, рисове),
- ⅓ ч.л. солі,
- ванільний цукор, цукор або підсолоджувач - за смаком,
- вершкове масло для змащування форми.
Примітки:
- *Кукурудзяного крохмалю зазвичай треба вдвічі більше, бо він не такий в'язкий як картопляний.
- ** Якщо в рецепті використовується манка замість крохмалю або борошна, її треба заздалегідь замочити в сметані/кефірі/йогурті/теплому молоці хвилин на 15-20, щоб вона розбухла.
- Одне з яєць можна з легкістю замінити на стиглий банан. Це надасть додаткової солодкості десерту та легкого бананового присмаку.
- В тісто можна додати цедру апельсина або лимона, а можна 200-250 грамів натертої на дрібній терці моркви, тоді отримаємо смачну сирно-морквяну запіканку.
- Також можна зробити запіканку з маком. Для цього 30 г маку перед додаванням в тісто потрібно замочити разом із манкою в гарячому молоці.
- Якщо бажаєте приготувати запіканку з родзинками або іншими сухофруктами, то їх треба заздалегідь замочити в окропі на 15-20 хвилин, а потім обов’язково обсушити на рушнику.
Як приготувати сирну запіканку
- Жовтки відокремити від білків та ретельно змішати з сиром, цукром, ванількою та молоком. Я це роблю міксером на маленькій швидкості. Можна просто виделкою, або блендером, як вам зручно.
- Додати крохмаль або манку, що набухла, та знову добре перемішати.
- Для пишності та повітряності нашої запіканки холодні білки збити з сіллю до стійких піків та обережно ввести їх в сирну масу.
Увага! Збивати білки з сирною масою не треба, бо втратимо всі повітряні бульбашки. Краще взяти силіконову лопаточку та обережно перекласти білки, намагаючись робити якомога менше рухів. Перемішуємо знизу вверх в одному напрямку, щоб білки рівномірно розподілились по тісту.
- Форму змастити вершковим маслом (можна ще й манкою притрусити - 1-2 ст.л. буде достатньо, але не забудьте форму перевернути та струсити надлишки) та вилити нашу суміш, яку за бажанням зверху можна змастити 2 ст.л. сметани. Випікати за температурою 180°С приблизно 40-45 хвилин. Після цього витягуємо із духовки та залишаємо в формі до повного охолодження.
Я використовувала мультиварку для приготування сирної запіканки. В чашу кинула малесенький шматочок масла, ввімкнула “Підігрів” і коли воно розтопилось, серветкою розмазала його по стінках та дну. В мультиварці запіканка готується на режимі “Випічка” 60 хвилин.
Важливо! Після сигналу не відкривайте одразу кришку, бо запіканка має охолонути саме там.
- Відправити охолоджену сирну запіканку в холодильник, а потім насолоджуватись!
В мультиварці сирна запіканка вийшла блідою та без скоринки. Але за рахунок використання кукурудзяного крохмалю, вона дуже ніжна, щільна, але м’яка. Нагадує чимось пудинг або суфле:
Сирна запіканка в нашій родині - ідеальний варіант ніжного десерту або легкої та смачної вечері. До того ж, це нескінченний простір для експериментів: можна експериментувати з текстурою, використовувати різні добавки, фрукти, ягоди або сухофрукти, а потім подавати із різними топінгами: сметаною, йогуртом, збитими вершками, джемом, згущеним молоком, медом чи ягідним соусом.
Смачного!