16 грудня 2017 р.

Як приготувати смачну сирну запіканку. Простий покроковий рецепт

Щоб утилізувати сир, вирішила я на вихідних приготувати сирну запіканку. Ми вже готували з вами деякі страви з сиру: Королівську ватрушку з чизкейком, ідеальні сирники, магкейк та трикутники з лаваша. Прийшла черга й запіканки. Готувати запіканку з сиру можна як в духовці, так і в мультиварці. А рецептів існує просто безліч. Сьогодні поділюсь своїм улюбленим та простим покроковим рецептом приготування сирної запіканки
Як приготувати смачну сирну запіканку. Простий покроковий рецепт

Для сирної запіканки візьміть:

  • сир жирністю 5% - 600 г,
  • яйця - 3 шт (вони мають бути холодними, це важливо!),
  • молоко - 150 мл (можна взяти сметану, йогурт або кефір),
  • кукурудзяний крохмаль - 6 ст.л. (це приблизно 150 г, хоча можна й трошки менше було брати), або картопляний - 3 ст.л.*, або 3 ст.л. манки**, або будь-яке борошно (пшеничне, вівсяне, рисове),
  • ⅓ ч.л. солі,
  • ванільний цукор, цукор або підсолоджувач - за смаком,
  • вершкове масло для змащування форми.
Примітки:
  • *Кукурудзяного крохмалю зазвичай треба вдвічі більше, бо він не такий в'язкий як картопляний.
  • ** Якщо в рецепті використовується манка замість крохмалю або борошна, її треба заздалегідь замочити в сметані/кефірі/йогурті/теплому молоці хвилин на 15-20, щоб вона розбухла.
  • Одне з яєць можна з легкістю замінити на стиглий банан. Це надасть додаткової солодкості десерту та легкого бананового присмаку.
  • В тісто можна додати цедру апельсина або лимона, а можна 200-250 грамів натертої на дрібній терці моркви, тоді отримаємо смачну сирно-морквяну запіканку.
  • Також можна зробити запіканку з маком. Для цього 30 г маку перед додаванням в тісто потрібно замочити разом із манкою в гарячому молоці.
  • Якщо бажаєте приготувати запіканку з родзинками або іншими сухофруктами, то їх треба заздалегідь замочити в окропі на 15-20 хвилин, а потім обов’язково обсушити на рушнику.

Як приготувати сирну запіканку


  1. Жовтки відокремити від білків та ретельно змішати з сиром, цукром, ванількою та молоком. Я це роблю міксером на маленькій швидкості. Можна просто виделкою, або блендером, як вам зручно.
  2. Додати крохмаль або манку, що набухла, та знову добре перемішати.
  3. Для пишності та повітряності нашої запіканки холодні білки збити з сіллю до стійких піків та обережно ввести їх в сирну масу.
Увага! Збивати білки з сирною масою не треба, бо втратимо всі повітряні бульбашки. Краще взяти силіконову лопаточку та обережно перекласти білки, намагаючись робити якомога менше рухів. Перемішуємо знизу вверх в одному напрямку, щоб білки рівномірно розподілились по тісту.

  1. Форму змастити вершковим маслом (можна ще й манкою притрусити - 1-2 ст.л. буде достатньо, але не забудьте форму перевернути та струсити надлишки) та вилити нашу суміш, яку за бажанням зверху можна змастити 2 ст.л. сметани. Випікати за температурою 180°С приблизно 40-45 хвилин. Після цього витягуємо із духовки та залишаємо в формі до повного охолодження.

Я використовувала мультиварку для приготування сирної запіканки. В чашу кинула малесенький шматочок масла, ввімкнула “Підігрів” і коли воно розтопилось, серветкою розмазала його по стінках та дну.  В мультиварці запіканка готується на режимі “Випічка” 60 хвилин.
Важливо! Після сигналу не відкривайте одразу кришку, бо запіканка має охолонути саме там.

  1. Відправити охолоджену сирну запіканку в холодильник, а потім насолоджуватись!

В мультиварці сирна запіканка вийшла блідою та без скоринки. Але за рахунок використання кукурудзяного крохмалю, вона дуже ніжна, щільна, але м’яка. Нагадує чимось пудинг або суфле:
Сирна запіканка із кукурудзяним крохмалем за текстурою схожа на суфле

Сирна запіканка в нашій родині - ідеальний варіант ніжного десерту або легкої та смачної вечері. До того ж, це нескінченний простір для експериментів: можна експериментувати з текстурою, використовувати різні добавки, фрукти, ягоди або сухофрукти, а потім подавати із різними топінгами: сметаною, йогуртом, збитими вершками, джемом, згущеним молоком, медом чи ягідним соусом.

Смачного!