30 січня 2017 р.

Смачна випічка з сиром: Королівська ватрушка та Turbakook

Не знаю як хто, а я просто обожнюю сирну випічку! Звичайно, втрачаю розум від класичного чізкейку, але й смаколики зі звичайним сиром теж шалено люблю. Сьогодні поділюсь рецептами двох шедеврів сирної випічки, які ані трохи не менше смакують за заморський чізкейк. До того ж, один з цих рецептів потішить любителів шоколаду. Отже, зустрічайте, рецепти Королівської ватрушки та естонського торф'яного пирога Turbakook (і бонусом додам також рецепт домашнього чізкейку).
рецепти Королівської ватрушки та естонського торф'яного пирога Turbakook

Королівська ватрушка (або «Крихта з сиром»)

Готую, як завжди, по безпрограшному рецепту Оксани Путан.  
Пиріг з пісочного тіста виходить надзвичайно ніжним і смачним, а готується дуже швидко та просто: пісочне тісто не потребує ретельного вимішування чи розкачування, бо борошно просто перетирається з маслом та цукром. Головне правило - пекти з вечора, щоб за ніч він настоявся і начинка добре схопилась.

Для начинки візьміть:
  • 500 г сиру (я зазвичай використовую 5%)
  • 0,5 чашки цукру*
  • 4 яйця
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • 1 ч.л. розпушувача
  • цедра ⅓ лимона (це додасть особливого смаку ватрушці)
В миску висипаємо сир, додаємо цукор, борошно, яйця, ваніль, розпушувач та цедру. Акуратно розмішуємо вінчиком або міксером. Начинка буде дуже рідкою, трохи густішою за кефір, але рідкішою, ніж сметана ☺ Начинка готова, відставляємо ії в сторону і робимо “тісто”.

Для пісочного тіста-крихти нам знадобиться:
  • 1,5 чашки борошна*
  • 0,5 чашки цукру*
  • 0,5 ч.л. солі
  • 1 повна ч.л. розпушувача в верхом (або ½ ч.л. соди)
  • 150  холодного вершкового масла

Зауважу, що в якості чашки використовується будь-яка ємність приблизно від 200 до 250 мл. Рецепт побудовано на пропорціях, і всі продукти (цукор, борошно) необхідно відміряти однаковою посудиною. Це важливо!

Крихта робиться елементарно: борошно змішуємо з цукром, сіллю та розпушувачем. Ставимо терку в цю суху суміш і постійно вмочуючи в неї вершкове масло, натираємо  його. Так воно не злипнеться комом на терці. Тепер руками перетираємо все в крихту. Хвилинна справа!
Форму застеліть пергаментом (можна додатково ще змастити зсередини, але я так не роблю), висипаємо рівним шаром туди ⅔ тіста-крихти, трохи приминаємо та формуємо по краях невеличкий бортик. Виливаємо начінку, а зверху обережно та рівномірно посипаємо крихтою, що лишилась.  
Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці 45 хвилин (при 200°С).
Дістаємо пиріг з духовки, виймаємо з форми і залишаємо його на папері на ніч в холодильнику. Ну а вранці можна насолоджуватись неймовірно смачною та ніжною Королівською ватрушкою, яка просто тане в роті!
Найсмачніша Королівська ватрушка за рецептом Оксани Путан
Фото з блогу Оксани ksy-putan.livejournal.com

І ще Оксана розповіла маленьких секретик. Якщо готовий і остиглий пиріг порізати порційно та прибрати до морозилки (в контейнері або під плівкою), потім можна просто доставати по шматочку і півхвилинки розігріти на максимумі в мікрохвильовці. Тоді буде вам щастя довго і смачно: один раз спекли - два тижні можна їсти))

Естонський торф'яний пиріг TURBAKOOK

Ідею цього пирога підгледіла в кулінарному блозі у Саші. В цілому, рецепти ну дуже схожі. Головна відмінність - наявність какао в естонському Turbakook.

Для тіста беремо:
  • 200 г борошна
  • 120 г холодного вершкового масла
  • 2 ст. л. какао
  • 2 ст.л. цукру (можна трохи більше, за смаком)
Для начинки:
  • 600 г сиру
  • 150 г сметани
  • 150 г цукру (або більше за смаком)
  • 2 яйця
  • 2 ст. л. крохмалю (можна замінити борошном)

Кількість продуктів в рецепті розраховано на 20-см форму. Я ще додаю до тіста дрібку солі, як на мене, вона ще більше підкреслює шоколадний смак какао, а до начинки - ваніль.
Розігрійте духовку до 180°С.  З'єднайте просіяне борошно, какао, цукор, додайте до них порізане кубиками масло і зробіть з цього крихту (можна використовувати кухонний комбайн).
Для начинки збийте яйця з цукром до щільної піни. З'єднайте сир зі сметаною, ретельно змішайте. Додайте до сиру яйця і знову обережно перемішайте. Додайте крохмаль і знову змішайте ☺
На дно форми висипте половину крихти та утрамбуйте її. Вилийте начинку і поверх неї акуратно розподіліть тісто.
Випікайте близько 50-55 хвилин. Дайте повністю охолонути перед подачею (теж краще залишити на ніч):
Естонський торф'яний пиріг TURBAKOOK

Домашній Чізкейк


Для основи візьміть:
  • печиво типу "Ювілейне" - 250 г
  • розтоплене вершкове масло - 150 г
  • кориця (за смаком)
  • рукав для запікання, якщо використовуєте  нероз'ємну форму
Для начинки знадобиться:
  • сир "Філадельфія" (або інший схожий) - 600-700 г (кімнатної температури)
  • сметана 20-25% - 400 г
  • цукор - 180-200 г
  • яйця - 3 шт.
  • ванільний цукор (за смаком)

Для основи необхідно покришити печиво і змішати його з розтопленим маслом. Додати корицю і ретельно перемішати, щоб не лишилось сухих шматочків. Форму покриваємо рукавом так, щоб він стирчав по краях (за ці краї ми будемо витягувати наш чізкейк, коли він буде готовий). Утрамбовуємо основу в форму та відправляємо її в холодильник.

Духовку прогріваємо до 170 градусів і робимо начинку: сир змішуємо з цукром, додаємо по одному яйця, потім сметану і ванільний цукор. Виливаємо начинку зверхну на основу.

Тепер найскладніше. Треба організувати для чізкейка водяну баню. Для цього я поставила форму в більш велику ємність і залила останню водою так, щоб основна форма трохи спливла. До країв воду доливати не слід, бо під кінець перебування в духовці вода може почати кипіти. Ставимо нашу конструкцію в духовку приблизно на 50 хвилин.

Періодично треба перевіряти, чи не вихлюпується вода за краї ємності, чи не википіла вона (тоді підливаємо ще трохи). Також слідкуємо, щоб рукав не торкався країв духовки і щоб чізкейк сам не закипів. В останньому випадку це може означати або занадто високу температуру в духовці, або те, що ємність з чізкейком не плаває у воді.

Готовність перевіряють наступним чином. Відкриваємо духовку, злегка трясемо ємність з чізкейком і якщо начинка зовсім не трясеться або тільки в середині - готово. Вимикаємо духовку і залишаємо там чізкейк ще на годину. Після чого виймаємо, протираємо форму від води і, накривши рушником, серветкою або плівкою, ставимо у холодильник щонайменше на 4 години (ну а краще залишити на всю ніч).

По закінченню цього часу, дістаємо наш витвір з холодильника і виймаємо його з форми за краї рукава. Якщо на поверхні утворились краплі вологи, їх треба промокнути серветкою. Ось що в мене вийшло:
Як приготувати смачний чізкейк вдома


Чізкейк за смаком вийшов дуже непоганим, але вазюкатись з ним треба було набагато довше ніж з попередніми пирогами, тому фаворитами для мене все ж таки стали саме Королівська ватрушка та естонський торф'яний пиріг Turbakook.

Хто ще обожнює випічку з сиром? Чи готували вдома чізкейк або сирні ватрушки?

12 коментарів:

  1. Я зазвичай роблю щось схоже, але без крихт.
    Дуже сподобався рецепт торф'яного. Треба буде нашаманити обов'язково.
    Цікаво, як воно буде, якщо додати туди ягоду заморожену? :)
    Наталочко, дякую тобі за рецепт!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Прошу, Оксаночко!
      А що в твоєму варіанті замість крихт? Просто шар сиру?
      Якщо до торф'яного додати ягоди, буде смачно, я впевнена! В інеті бачила рекомендації щодо вишні.

      Видалити
    2. так, у мене лише один сир.
      і з ягодами робила - смачно :)

      Видалити
    3. О, дякую! Візьму до уваги)

      Видалити
  2. ням-ням) виглядає дуже привабливо) Я б спробувала світлу версію)

    ВідповістиВидалити
  3. Чудові рецепти! випічка з сиром - це любов. Дякую за поповнення у моїй кулінарній книзі! Я теж готую нові рецептики) Вчора фотографувала все))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую й тобі за візит!
      Ммм, чекатиму на нові рецептики ☺ Я таке люблю))

      Видалити
  4. Ой, как аппетитно выглядят! Спасибо за рецепты )))

    ВідповістиВидалити
  5. Які чудові репепти! Люблю класичний сирник) Обов'язково приготую твої варіанти)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! А я справжній класичний львівський сирник ніколи не готувала... Хоча дуже люблю!

      Видалити